De Grote Ontslaggolf bij high-tech startups & scale-ups in Europa in B2C, FinTech, HealthTech & Greentech

De Grote Ontslaggolf bij high-tech startups & scale-ups in Europa in B2C, FinTech, HealthTech & Greentech door Tony de Bree-

De Grote Ontslaggolf bij high-tech startups in Europa in B2C en in FinTech, HealthTech & Greentech.

Een groeiend aantal van Europa’s bekendste startups & scale-ups voeren drastische bezuinigingen door in hun startup organisatie, in hun teams, om niet-noodzakelijke kosten te besparen en nog enige runway over te houden nu de wereldeconomie, de Europese economie en ook de Nederlandse economie een recessie doormaakt.

Technologieaandelen zijn gecrashed en de waarderingen van high-tech startups en scale-ups hebben daardoor een deuk opgelopen. Beleggers zijn een stuk terughoudender geworden en dringen er bij de oprichters van de high-tech startups & high-tech scale-ups in hun portefeuille op aan niet-noodzakelijke kosten te besparen en goed naar hun verdienmodel te kijken. Consumenten beginnen ook op hun centen te letten, waardoor ook high-tech B2C-startups & scale-ups ook in grote problemen komen.

De hoogste tijd dus om een overlevingsstrategie te definieren en snel integraal in te voeren in het startup business model, de bestaande startup organisatie en ook in het startup bedrijfs-ecosysteem:

Meer: De grote ontslaggolf in Nederland, Van groeistratie naar overlevingsstrategie voor startups, Wat is startup change management?

En dat geldt voor startups in bij alle takken van sport, inclusief b2c startups, fintech startups, eHealth startups & Greentech startups.

De ontslagen bij high-tech technologie startups & scale-ups begonnen met bedrijven als FinTech-gigant Klarna, snelle kruidenier Gorillas, online evenementenplatform Hopin en eHealth bedrijf Kry. Sindsdien hebben ze zich snel over sectoren verspreid.

Hier zet sifted EU – en we hopen dat dit managers bij andere startups helpt te weten waar ze naar nieuw talent moeten zoeken.

Europese startups & scale-ups ontslaan honderden werknemers.
mei 2022
Consumer:
Zapp, de snelle startup voor het bezorgen van boodschappen, vertelde het personeel in een e-mail die Sifted had gezien dat 10% van zijn team te maken had met ontslagen. De e-mail noemde verhoogde inflatie, de oorlog in Oekraïne en verstoring van de toeleveringsketen als factoren achter de ontslagen. Zapp bevestigde de situatie aan Sifted.
Gorillas, de startup voor snelle bezorging van boodschappen, liet ongeveer 300 medewerkers vertrekken vanuit het hoofdkantoor in Berlijn.
Fintech
• Uncapped, de startup voor financiering op basis van inkomsten, heeft 29 medwerkers ontslagen – 26% van het totale personeelsbestand. De meeste van de ontslagen waren productingenieurs, vertelde het bedrijf aan Sifted.
Healthtech
• Kry, de scale-up voor digitale gezondheidszorg, bevestigde dat het 10% van zijn personeelsbestand (ongeveer 100 mensen) zou loslaten.
juni 2022
B2C
Getir, de grootvader van de sector van de snelle boodschappenbezorging, schrapte wereldwijd ongeveer 14% van zijn personeel — ongeveer 4.500 banen.

Conclusie.

Veel high-tech startups en scale-ups zitten dus in grote problemen sinds het begin van de Corona-crisis en helemaal sinds het begin van de inval van Rusland in Ukraine. Ze moeten snel pivoten van een groeistrategie naar een haalbare overlevingsstrategie en die snel en integraal invoeren en zo alles op alles om deze crises te overleven en snel. Meer weten over hoe wat jij snel een overlevingsstrategie van een high-tech startup kunt bepalen en die snel integraal kunt invoeren? Maak dan nu een afspraak met me via dit formulier.

Mvg
Tony de Bree

p.s.
Laten we contact maken op LinkedIn  en volg me op Instagram en op Twitter in het Nederlands: @2urigewerkdag@wordpresszzpers en @dagboekbankier.

About the Author: Tony de Bree

Tony de Bree werkte 26 jaar in de financiële dienstverlening, waaronder in corporate venturing, e-commerce & Compliance. In 2001 begon hij naast zijn vaste baan bij ABN Amro online geld te verdienen vanuit huis met e-books & software. Vanaf 2011 is hij zelfstandig ondernemer met zijn virtuele eenmanszaak. Hij helpt executives, zzp'ers, startups, scale-ups en ondernemingsraden met on-demand oplossingen en on-demand digital products om succesvol online te starten, te groeien & te overleven met ICT.

You might like

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is beveiligd !!