Online leren is niet nieuw, het is nieuw voor jou

Online leren is niet nieuw, het is nieuw voor jou door Tony de Bree

Online leren is niet nieuw, het is nieuw voor jou.

Online leren is hot online wereldwijd. En dat geldt zeker in de on-demand economie en helemaal in de online kluseconomie.

Als je online kijkt wat er wordt gezegd en geschreven door ‘e-learning experts’ in Nederland, dan zie je dat er veel verkeerde definities in omloop zijn. Hier is de correcte. De ‘e-learning experts’ beweren bv dan dat e-learning, online leren, rond 1999 is onstaan vanwege het Internet. Onzin. Waarom?

Een korte geschiedenis van online leren.

Ik heb in 1980 al geleerd om online leren te ontwerpen en te programmeren bij de RU Leiden (sub-faculteit psychologie). Daarbij werd het intranet gebruikt om random examens statistiek af te nemen en random statistiek opdrachten te genereren voor studenten. Het werd toen computer ondersteund opleiden (COO), COI (computer gestuurde instructie) of vanuit de docent gezien: Computer Gestuurd Onderwijs (CGO). In het engels vanuit de student/de lerende gezien: Computer Aided Learning (CAL)

Lees ook:  Wat is ‘bijscholing’?, Wat is ‘omscholing’?’ Wat zijn ‘zombie-opleidingen?, Wat is hybride ondernemen?, Wat is A La carte leren? & ‘Ik ga online starten.nl’

En toen ik vanwege die ervaring door de Amro bank werd geheadhunt als programma manager e-learning in 1985 hebben we grote projecten uitgevoerd om online leerprogramma’s te ontwerpen en uit te rollen en bestaande vaak groepsgewijze opleidingen en trainingen om te zetten naar hybride leerprogramma’s of 100% online leerprogramma’s:

  • Om 10.000+ medewerkers op afstand email-applicaties en mainframe software te leren gebruiken  met tutorials, simulaties, games & drill & practice).
  • Daarnaast werden duizenden ICT-professionals in Nederland en daarbuiten permanent om- en bijgeschoold met e-learning modules en opleidingen in het Engels.
  • We hebben bestaande klassikale & groepsgewijze trainingen onder de loep genomen en ze opnieuw ontworpen op basis van typen leerdoelen naar hybride leerprogramma’s inclusief e-learning, zelfstudie in combinatie met groepsgewijze trainingn. O.a. op basis van theorieen van Robert Gagne.

En dat deden veel grootbanken (er was een aparte wereldwijde organisatie voor) die jaarlijks congressen organiseerde en waar ik vaak sprak en veel andere multinationals. E-learning werd toen Computer Based Training (CBT) genoemd omdat je via mainframes, op local area networks en op PCs and laptops kon leren.

E-learning hoeft dus niet online met internet technologie te zijn. 

Bovendien hoeft e-learning helemaal niet ‘online’ met Internet technologie te zijn. Veel mensen wereldwijd volgen o.a. Tutorials offline waaronder ikzelf. Rond 1988 gaven we trouwens al (zware) IBM-laptops mee naar huis met medewerkers om met PC-based tutorials wordprocessing en andere office toepassingen (nog niet Microsoft) te leren in hun eigen tijd en eigen tempo.

Meer weten over online leren en e-learning in de online gig economy. 

Als ik je kan helpen vragen over online leren en e-learning in de online gig economy? En hoe jijzelf verschillende vormen van online leren kunt leren ontwerpen en toepassen, aarzel dan niet om contact met me op te nemen telefonisch, via WhatsApp of via dit contactformulier op deze site.

Vriendelijke groeten,
Tony de Bree

.s.
Laten we contact maken op LinkedIn  en volg me op Instagram en op Twitter in het Nederlands: @2urigewerkdag@wordpresszzpers en @dagboekbankier.

About the Author: Tony de Bree

Tony de Bree werkte 26 jaar in de financiële dienstverlening, waaronder in corporate venturing, e-commerce & Compliance. In 2001 begon hij naast zijn vaste baan bij ABN Amro online geld te verdienen vanuit huis met e-books & software. Vanaf 2011 is hij zelfstandig ondernemer met zijn virtuele eenmanszaak. Hij helpt executives, zzp'ers, startups, scale-ups en ondernemingsraden met on-demand oplossingen en on-demand digital products om succesvol online te starten, te groeien & te overleven met ICT.

You might like

1 Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is beveiligd !!