Wat is een virtuele startup?

Wat is een virtuele startup door Tony de Bree

Wat is een virtuele startup?

Een van de grote mythes uit de Industriele Revolutie is dat je startup organisatie moet groeien tot een logge grote organisatie met veel lagen als je meer klanten aantrekt.

In onze huidige tijd van Internet, snelle bandbreedte en smartphones is dat eigenlijk al lang niet meer het geval.

Je kunt namelijk online en offline starten, groeien en schalen met behulp van ICT met de virtuele startup als organisatieontwerp voor je FinTech, RegTech, Impact, eHealth of PropTech Startup.

Wat is een virtuele startup?

Een virtuele startup is een organisatievorm voor een startup die gekenmerkt wordt door de afwezigheid van een gedeelde fysieke ruimte. De oprichter(s) en teamleden werken samen door middel van telecommunicatie. Met name als gevolg van de opkomst van het internet en sinds de Corona-crisis neemt het aantal virtuele startups snel toe.

Meer: Wat is de online shakeout?, Wat is een organisatieontwerp? & Wat is startup bedrijfskunde

Afhankelijk van de periode, kan het kernteam van de startup hybride werken: zowel samen in dezelfde ruimte als online thuis of als digital nomad

Voorbeelden van virtuele startups in ‘ Groeien zonder te groeien’.

Een aantal succesvolle ondernemers uit Groeien zonder te groeien hebben hun eigen versie van de virtuele organisatie ingericht. Soms met hun eigen versie van ‘de virtuele eenmanszaak’ of als virtuele startup met een klein (virtueel) kernteam met een of meer flexibele schillen daar om heen. 

Tony de Bree

p.s.
Laten we contact maken op LinkedIn  en volg me op Instagram en op Twitter in het Nederlands: @2urigewerkdag@wordpresszzpers en @dagboekbankier.

Bericht bekijken

About the Author: Tony de Bree

Tony de Bree werkte 26 jaar in de financiële dienstverlening, waaronder in corporate venturing, e-commerce & Compliance. In 2001 begon hij naast zijn vaste baan bij ABN Amro online geld te verdienen vanuit huis met e-books & software. Vanaf 2011 is hij zelfstandig ondernemer met zijn virtuele eenmanszaak. Hij helpt executives, zzp'ers, startups, scale-ups en ondernemingsraden met on-demand oplossingen en on-demand digital products om succesvol online te starten, te groeien & te overleven met ICT.

You might like

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is beveiligd !!