Ondernemingsraden mogen externe adviseurs in huren ter ondersteuning van hun werk. De vraag is hoe je de juiste externe adviseur kiest. In dit blog wordt dat uitgelegd.
Leden van ondernemingsraden hebben in crisistijd steeds meer behoefte hebben aan relevant extern advies op een aantal gebieden. De wet op de ondernemingsraden voorziet hierin. In artikel 25 lid a t/m m wordt dat exact omschreven. De kosten van die inhuur worden in overleg met de Bestuurder door het bedrijf betaald, nadat dat vooraf aan de bestuurder is gemeld.
Vaak wordt de vraag gesteld – hoe kies je de juiste externe adviseur?
Om die vraag goed te kunnen beantwoorden, is het verstandig om eerst te kijken naar welke relevante kennis en ervaring er al binnen de ondernemingsraad zelf beschikbaar is. In een aantal van mijn opdrachten van de Ondernemingsraad van Ondernemingsraad Damen Shiprepair Rotterdam, werkt een van de leden van de ondernemingsraad bij de finance-afdeling. dan hoef je die expertise dus in principe niet in te huren.
De belangrijkste typen externe adviseurs:
- Bedrijfsadvies.
- Organisatie advies.
- Juridisch WOR-advies.
- Arbeidsrecht advies.
Meer: De ondernemingsraad – organisatie advies in crisistijd & De ondernemingsraad – opleiding & training in crisistijd
Binnen die kennisdomeinen heb je ook nog verschillende gradaties en specialismen en dat geldt vooral binnen ‘organisatie advies’. Zo heb je als ondernemingsraad externe adviseurs met relevante diploma’s en aantoonbare relevante kennis en ervaring nodig voor b.v. het integraal organisatorisch splitsen, of fuseren, verkopen en carve-out van een bedrijfsonderdeel van een ervaren organisatie adviseur met aantoonbare change management ervaring op deze terreinen. Zie ook: De ondernemingsraad – hoe kies je de juiste externe organisatie adviseur?
Als je kijkt naar het enorme en gevarieerde aanbod op dit gebied, dan zie je vaak toch grote verschillen in relatie tot relevante diploma’s en relevante aantoonbare kennis en ervaring. Er is gewoon een groot verschil tussen enige kennis en ervaring en gedetailleerde kennis en ervaring.
Ik ben b.v. geen WOR-jurist, maar weet er wel redelijk veel van af omdat ik zelf vanaf 1985 aan de kant van de Bestuurder heb geacteerd bij ABN Amro en ik al een aantal jaren met gespecialiseerde WOR-juristen samenwerk bij het adviseren, opleiden en trainen van ondernemingsraden en (vice)voorzitters als dat nodig is. Door de relevante diploma’s en relevante kennis en ervaring op het gebied van bedrijfsadvies en organisatieadvies waaronder fusies, overnames en carve-outs en met de ervaring aan de kant van de Bestuurder richt ik me dan dus ook daarop.
Andersom komt helaas ook vaak voor: mensen zijn WOR-jurist of financieel adviseur en beweren dat ze ook organisatieadvies kunnen geven bij bv fusies, overnames of carve-outs. Dat is dus feitelijk onjuist en een gevaarlijke bewering.
Mijn tips:
1. Kijk naar welke kennis en ervaring er binnen de ondernemingsraad aanwezig is.
2. Kijk naar aantoonbare relevante opleiding, diploma’s en ervaring van externe adviseurs.
3. Huur specialisten in te huren als en wanneer dat nodig is.
4. Professionaliseer je ondernemingsrdaad: volg als ondernemingsraad of als voorzitter of vice-voorzitter korte maatwerk opleidingen & trainingen op een aantal specifieke terreinen. Ook dat scheelt veel kostbare, tijd, geld en energie.
Maak nu een afspraak.
Een eerste bespreking en kennismaking is altijd vrijblijvend en gratis. Verlies geen kostbare tijd en neem vandaag nog contact op om te bekijken of en hoe we je kunnen helpen met strategisch en organisatie advies en opleidingen & trainingen op maat om je werk als ondernemingsraad en/of (vice-)voorzitter goed en snel uit te kunnen voeren in deze crisis.
1 Comment