Welke wetten en regels beschermen OR-leden?
Goedemorgen, ik word steeds meer benaderd door leden van ondernemingsraden en zelf voormalige leden van ondernemingsraden die zich op allelei manieren benadeeld voelen vanwege hun (vroegere) werkzaamheden voor de ondernemingsraad (OR).
Ze stellen me vaak dan de vraag welke wetten en regels (ex-) OR-leden beschermen tegen verschillende vormen van bandeeld worden.
Welke wetten en regels beschermen OR-leden?
De belangrijkste wet die OR-leden beschermt is allereerst de Wet op de ondernemingsraden (WOR). Deze wet regelt de positie van de ondernemingsraad (OR) en de rechten en plichten van OR-leden.
Enkele belangrijke bepalingen uit de WOR:
- Ontslagbescherming: OR-leden kunnen niet zomaar ontslagen worden. Voor ontslag van een OR-lid is toestemming nodig van de kantonrechter.
- Bescherming tegen benadeling: OR-leden mogen niet benadeeld worden in hun arbeidsvoorwaarden of carrière vanwege hun werk als OR-lid.
- Recht op scholing: OR-leden hebben recht op scholing om hun taken goed te kunnen uitvoeren.
- Recht op informatie: OR-leden hebben recht op alle informatie die zij nodig hebben om hun taken goed te kunnen uitvoeren.
- Recht op overleg: De OR heeft recht op overleg met de bestuurder over belangrijke besluiten die de onderneming betreffen.
Naast de WOR zijn er nog andere wetten en regels die OR-leden beschermen, zoals:
- Het Burgerlijk Wetboek (BW): Het BW bevat algemene bepalingen over de arbeidsovereenkomst, zoals het ontslagrecht.
- De Wet op de collectieve arbeidsovereenkomst (CAO): De CAO kan bepalingen bevatten over de rechten en plichten van OR-leden.
- Arbowetgeving: De Arbowetgeving beschermt alle werknemers, inclusief OR-leden, tegen onveilige en ongezonde werkomstandigheden.
Het is belangrijk dat je als (ex-) OR-lid op de hoogte bent van je rechten en plichten.
Door je rechten te kennen en gebruik te maken van beschikbare interne en betrouwbare externe ondersteuning als OR-lid, kun je je werk als OR-lid goed uitvoeren zonder dat je bang hoeft te zijn voor hinder of benadeling. Als dat toch gebeurt, is het belangrijk om daar onmiddellijk actie op te nemen.
Neemt contact op.
Wacht niet te lang en neem vandaag nog contact met me op. Dat kan door me hier een email te sturen, me een bericht te sturen via LinkedIn of je kunt me ook een berichtje sturen via whatsapp op 06-34387806.