Hoe overleeft mijn bedrijf de Rabobank?
Veel ondernemers zijn in grote financiele problemen geraakt door te veel leningen en kredieten bij o.a. de Rabobank. De vraag is hoe overleeft mijn bedrijf de Rabobank? Hier zijn wat praktische tips.
Sinds het begin van de Coronacrisis wordt ik door steeds meer zzp’ers, startups, scale-ups, mkb-bedrijven en familiebedrijven, maar ook door ondernemingsraden om hulp gevraagd omdat de onderneming in grote financiele problemen is gekomen.
In bijna alle gevallen is dat omdat je als ondernemer of bestuurder te veel en onnodig geld hebt geleend. En in veel gevallen komt dat door het advies en de externe financiering van de Rabobank.
De nieuwe normaal economie
Hybride werken en thuiswerken voor managers en medewerkers
$8,99
Inclusief multiple-choice test, gratis checklists en chatgpt prompts.
Daar zijn drie oorzaken voor te vinden:
a) Men heeft onnodig en te veel geleend bij de Rabobank op advies van o.a. de site ikgastarten(bijde Rabobank).nl van de Rabobank of men is op advies van de Kamers van Koophandel bij de Rabobank en andere grootbanken terecht gekomen.
b) De Rabobank heeft sinds het begin van de crisis investeringen stop gezet of zelfs leningen en kredieten stop gezet en teruggevorderd zoals het geval is geweest bij een aantal van mijn startup en scale-up klanten en veel bedrijven in de landbouw.
c) De Rabobank is onderdeel van een consortium van banken dat jouw grote onderneming financiert of gefinancierd heeft in het verleden.
Het enige wat je dat kunt doen is snel een oorzakenanalyse uitvoeren om te kijken wat de oorzaken zijn van de financiele problemen en vervolgens snel een gericht overlevingsplan maken en dat proberen uit te voeren.
Meer: Wat is de online shakeout?, Een overlevingsplan, hoe maak je dat? & Bedrijfsfinanciering in crisistijd
Met betrekking tot je bedrijfsfinanciering, je bottom-line, betekent dat het beantwoorden van deze drie vragen:
1) Waar verdien ik nu mijn inkomen mee (Verdienmodel)?
Succesvolle online ondernemers zorgen ervoor dat ze meerdere online inkomstenstromen genereren door met online oplossingen te komen waar een bepaalde groep klanten voor wil betalen.
2) Waar geef ik nu mijn geld aan uit (Kostenstructuur)?
Als online starter is het heel belangrijk om je opstartkosten en je operationele kosten zo laag mogelijk te houden. En onderscheidt te maken tussen noodzakelijke en niet-noodzakelijke kosten.
3) Hoe ga ik mijn online bedrijf financieren (Financieringstrategie)?
Veel actieve ondernemers en veel starters raken in grote financiele problemen omdat ze de verkeerde financieringsstrategie kiezen, namelijk externe financiering via banken, kredietverleners en corporate of private investeerders.
Vervolgens moet je snel je hele businessmodel inclusief je organisatieontwerp en je bedrijfs-ecosysteem opnieuw ontwerpen en invoeren. Op basis van de antwoorden op volgende vragen beantwoorden:
4) Waarmee ga ik online geld verdienen (Verdienmodel)?
Succesvolle online ondernemers zorgen ervoor dat ze meerdere online inkomstenstromen genereren door met online oplossingen te komen waar een bepaalde groep klanten voor wil betalen.
5) Hoe houd ik mijn noodzakeljke kosten zo laag mogelijk (Kostenstructuur)?
Als online starter is het heel belangrijk om je opstartkosten en je operationele kosten zo laag mogelijk te houden. En om goed onderscheidt te maken tussen noodzakelijke en niet-noodzakelijke kosten.
6) Hoe ga ik mijn bedrijf anders financieren (Financieringstrategie)?
Veel actieve ondernemers en veel starters raken in grote financiele problemen omdat ze de verkeerde financieringsstrategie kiezen, namelijk externe financiering via banken, kredietverleners en corporate of private investeerders.
Maak nu een afspraak.
Als je snel advies wilt hebben of en hoe jouw onderneming deze crisis kan overleven en of en hoe je snel een haalbaar overlevingsplan kunt maken, neem dan nu contact met me op door dit formulier in te vullen of door me een bericht te sturen op mijn LinkedIn-profiel.
p.s.
Laten we contact maken op LinkedIn, volg me op Instagram en op Twitter: @ikstartonline, @2urigewerkdag, @wordpresszzpers en @dagboekbankier.