OR advies in crisistijd

OR advies in crisistijd door Tony de Bree

Ondernemingsraden staan sinds het begin van de Corona-pandemie voor moeilijke keuzes.  Veel bedrijven willen met vaak grote gevolgen voor de toekomst van het bedrijf en de medewerkers besluiten nemen met grote organisatorische en bedrijfseconomische consequenties zoals bv een carve-out. De ondernemingsraad moet vaak die door de bestuurder voorgestelde veranderingen snel beoordelen en onder grote druk.

Leden van ondernemingsraden hebben in crisistijd steeds meer behoefte hebben aan een ervaren adviseur. De wet op de ondernemingsraden voorziet hierin, een ondernemingsraad kan en mag een of meer externe adviseurs in de arm nemen als dit redelijk is. De kosten daarvoor worden in overleg met de Bestuurder door het bedrijf betaald onder voorwaarde dat dat vooraf aan de Bestuurder schriftelijk is gemeld.

Daarbij hoort het Instemmingsrecht (artikel 27 van de WOR) met betrekking tot voorgenomen wijzgingen van een regeling met betrekking tot personeelsbeleid en sociaal beleid over o.a. het al dan niet invoeren en toestaan van hybride werken en thuiswerken:

De-nieuwe-normaal-economie-Hybride-werken-en-thuiswerken-voor-managers-en-medewerkers-door-Tony-de-Bree-mockup

De nieuwe normaal economie

Hybride werken en thuiswerken voor managers en medewerkers

$8,99

Inclusief multiple-choice test, gratis checklists en chatgpt prompts.

En wat sinds het begin van de Coronacrisis en helemaal sinds het begin van de oorlog in Ukraine in 2020 het Adviesrecht (artikel 25 van de WOR). Voorbeelden van voorgenomen organisatorische en bedrijfseconomische veranderingen die hier in crisistijd onder vallen en die dus Adviesplichtig zijn:

✔️ Herstructureringen
✔️ Reorganisaties
✔️ Fusies en overnames (M&A)
✔️ Afsplitsingen, carve-outs
✔️ Uitbestedingen (‘outsourcing’) van 1 of meer diensten/afdelingen
✔️ Verkoop van het hele bedrijf
✔️ Verkoop van 1 of meer bedrijfsonderdelen
✔️ Joint-ventures en andere samenwerkingsverbanden.

Meer: OR – crisismanagement, De ondernemingsraad – opleiding & training in crisistijd & Ondernemingsraad Damen Shiprepair Rotterdam

OR-advies diensten (van buiten naar binnen):

✔️ Integraal organisatieadvies.
✔️ Externe oorzakenanalyse.
✔️ Interne oorzaakanalyse.
✔️ Nut en noodzaak voorgenomen organisatieverandering
✔️ Strategisch advies
✔️ Organisatieadvies
✔️ Inhoudelijke beoordeling Adviesaanvraag
✔️ Inhoudelijke beoordeling businessplan
✔️ Inhoudelijke beoordeling financieelplan
✔️ Inhoudelijke beoordeling integraal transitieplan/reorganisatieplan
✔️ Opstellen & uitvoeren communicatieplan
✔️ Onderhandelen met de Bestuurder
✔️ Formuleren van mogelijke alternatieven
✔️ Formuleren van advies van de OR op de uitgebrachte Adviesaanvraag.

Maak nu een belafspraak.

Een eerste bespreking en kennismaking is altijd vrijblijvend en gratis. Verlies geen kostbare tijd en neem vandaag nog contact op om te bekijken of en hoe we je kunnen helpen met OR advies waaronder organisatieadvies op maat om je werk als OR goed en snel uit te kunnen voeren in deze crisis.


  About the Author: Tony de Bree

  Tony de Bree werkte 26 jaar in de financiële dienstverlening, waaronder in corporate venturing, e-commerce & Compliance. In 2001 begon hij naast zijn vaste baan bij ABN Amro online geld te verdienen vanuit huis met e-books & software. Vanaf 2011 is hij zelfstandig ondernemer met zijn virtuele eenmanszaak. Hij helpt executives, zzp'ers, startups, scale-ups en ondernemingsraden met on-demand oplossingen en on-demand digital products om succesvol online te starten, te groeien & te overleven met ICT.

  You might like

  2 Comments

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  error: Content is beveiligd !!