Wat is een carve-out?

Wat is een carve-out door Tony de Bree

Goede middag.

Sinds 1985 ben ik bij de Amro Bank en ABN Amro actief betrokken geweest bij een aantal grotere en kleinere ‘carve-outs’ binnen de eigen organisatie en voor klanten. En sinds 2011 als extern organisatieadviseur voor ondernemingsraden bij een aantal bedrijven.

Wat is een carve-out?

Een carve-out is de verkoop van een of meer bedrijfsonderdelen/bedrijfsactiviteiten uit een vaak ander groter bedrijf aan een ander bedrijf.

Letterlijk betekent carve-out ‘uitsnijden’. Je snijdt een stuk uit een geheel. Het wordt ook wel ‘vervreemding’ genoemd.

Het management en de medewerkers van het betrokken bedrijfsonderdeel willen graag weten waar ze aan toe zijn bij de nieuwe eigenaar, die koper heeft er belang bij dat de carve-out zo goed en zo snel mogelijk verloopt zodat er geen waarde verloren gaat omdat b.v. belangrijk personeel vertrekt of omdat klanten weglopen.

Meer: 7 manieren om je bedrijf recessiebestendig te maken, Organisatieadvies in crisistijd & Bedrijfsfinanciering in crisistijd

Klanten verwachten dat zij zo min mogelijk last hebben van de overname, dat de continuiteit van het betrokken bedrijf gegarandeerd is en dat ze goed en op tijd geinformeerd worden over het verloop van het carve-out proces. En hetzelfde geldt voor leverannciers en strategische partners.

Daarnaast verwachten investeerders en andere financiers waaronder ook vaak de overheid sinds het begin van de Corona-pandemie, dat het ‘uitgesneden’ bedrijf goed van start gaat in een eventueel stand-alone scenario of als het organisatorisch gezien geintegreerd moet worden in een ander bedrijf.

Daarom moet er bij een carve-out ook een zogenaamde Transitional Service Agreement, een T.S.A. , worden afgesloten worden om ervoor te zorgen dat het bedrijf dat los wordt gemaakt op alle nieuwe operationeel door kan blijven draaien.

Neem contact op.

Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend eerste gesprek als je meer wilt weten over hoe je het beste een carve-out integraal organiseert en uitvoert.

  Met vriendelijke groet,
  Tony de Bree

  Volg me op linkedin hier en op Instagram hier

  About the Author: Tony de Bree

  Tony de Bree werkte 26 jaar in de financiële dienstverlening bij ABN Amro .In 2001 begon hij naast zijn vaste baan online geld te verdienen vanuit huis met korte e-books. In 2011 ruilde hij de corporate wereld in om zzp'er te worden met zijn virtuele eenmanszaak. Hij helpt corporates, startups, scale-ups , ondernemingsraden en de overheid met on-demand consulting, training, coaching en digitale producten om succesvol AI te kunnen inzetten.

  You might like

  error: Content is beveiligd !!