Goedemorgen.
In onze ‘Twittercratie’ staat framing centraal. Wat dat is?
Framing of denkraam is een Engelse term die begin 21e eeuw in het Nederlands terechtgekomen is en verwijst naar een overtuigingstechniek in communicatie. De techniek bestaat eruit woorden en beelden zo te kiezen, dat daarbij impliciet een aantal aspecten van het beschrevene wordt uitgelicht. Deze uitgelichte aspecten helpen om een bepaalde lezing van het beschrevene of een mening daarover te propageren. Onder meer in de politiek, de journalistiek en de reclame wordt van framing bewust (en onbewust) gebruikgemaakt.
MEER: ‘Het OM en ABN Amro: het net rond Wouter Bos sluit zich’ , ‘Wat lezers zeggen over ‘Dagboek van een bankier”, & ‘Interview met Tony de Bree over ‘Dagboek van een bankier’ (video)’
In het Engels betekent ‘framing’ dat je er in geluisd bent. En dit word je als burger in de Twittercratie sinds het begin van de Coronacrisis keer op keer. Vooral op sociale media, maar ook radio, op t.v. en in boeken als ‘De Prooi’ van Jeroen Smit (zie hier). Of dat bewust of onbewust is of gewoon naief doet niet ter zake. Het resultaat is duidelijk.
Waarvan acte.
Later.
Tony de Bree
P.s. Laten we contact maken op LinkedIn en volg me op Instagram en op Twitter in het Nederlands: @2urigewerkdag, @wordpresszzpers en @dagboekbankier.
3 Comments