Uit de serie “Kalief in plaats van de kalief”, de aflevering “Omzigtgate”‘

Uit de serie 'Kalief in plaats van de kalief', de aflevering 'Omzigtgate' door Tony de Bree

Uit de serie “kalief in plaats van de kalief”, de aflevering “Omzigtgate”‘

een van de meest populaire strips die ik las in mijn pubertijd ging over grootvizier Iznogoedh die kalief wilde worden in plaats van de kalief. Om zijn doel te bereiken is geen list hem te laag en geen plan te gemeen om die beste brave kalief Haroen el Poessah van zijn troon te stoten. De inventiviteit van Iznogoedh (en dus de striptekenaar) is ongelooflijk. Pagina na pagina nieuwe soorten vallen om kalief in plaats van de kalief te worden, maar een ding is zeker…..het gaat niet lukken.

‘Kalief in plaats van de kalief’: de strijd om de macht in Den Haag met list en bedrog. 

Daar moet ik sinds de verkiezingen iedere dag aan denken als ik de kranten lees of naar het journaal om 20.00 uur kijk. De enige manier waarop ik deze Corona-pandemie nu overleef en niet moedeloos word is door er naar te kijken als een live-versie van een TV-serie “kalief in plaats van de kalief”.

Over hoe een aantal ‘Iznogoedhs’ (een aantal politici uit de oppositie) probeert met behulp van de meest lage listen, met zeer gemene plannen en op de meest “mierenneu….”manieren de macht te grijpen. De van vandaag is getitled ‘omzigtgate’. Als containerbegrip voor alle listen en gemene plannen.

Meer: ‘Wat is framing?’, ‘Wat is Bokito management?’ & ‘Hoe herken je een Bokito in je eigen organisatie?’

Nu is de echte strip in die zin leuker dan de werkelijkheid in “micro-kosmos” Den Haag en de Twittercratie omdat in de strip de kalief Haroen el Poessah een zeer vriendelijke man is die eigenlijk per ongeluk er voor zorgt dat alle pogingen mislukken. En die zeer populair is bij zijn geliefde volk. En daar is onze premier Rutte volgens de framers wat moeilijker in te herkennen hoewel uit de peilingen blijkt dat hij nog steeds de meest populaire politicus is. 

Maar voor de rest klopt het 100%. Op een enkele uitzondering na lijkt niemand in de 2e kamer noch in de mainstreammedia in onze Twittercratie zich nog om de pandemie zorgen te maken, de aanstaande economische ineenstorting en de massaontslagen die er aan komen als de steunpakketten niet meer te betalen zijn.

Laat staan dat de net gekozen 2e kamerleden zich realiseren dat ze gekozen zijn om het algemeen belang te dienen en Nederland te innoveren en klaar te maken voor de toekomst in plaats van voor je eigen kiezers op te komen en als persoonlijke doel te hebben om “kalief te worden in plaats van de kalief” (lees ‘Mark Rutte’).

Wat men hiermee wil bereiken is mij een raadsel. De chaos vergroten? Nieuwe verkiezingen waarbij dezelfde grote partijen gewoon weer winnen inclusief Rutte? Of gewoon om persoonlijke redenen als Bokito en/of vanuit de oppositie ‘Kalief willen worden in plaats van de kalief’. Ik vrees het laatste. 

Sterkte.
Tony de Bree

P.s. Laten we contact maken op LinkedIn  en volg me op Instagram en op Twitter in het Nederlands: @2urigewerkdag@wordpresszzpers en @dagboekbankier.

 

About the Author: Tony de Bree

Tony de Bree werkte 26 jaar in de financiële dienstverlening, waaronder in corporate venturing, e-commerce & Compliance. In 2001 begon hij naast zijn vaste baan bij ABN Amro online geld te verdienen vanuit huis met e-books & software. Vanaf 2011 is hij zelfstandig ondernemer met zijn virtuele eenmanszaak. Hij helpt executives, zzp'ers, startups, scale-ups en ondernemingsraden met on-demand oplossingen en on-demand digital products om succesvol online te starten, te groeien & te overleven met ICT.

You might like

2 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen