‘De Prooi’ op last van Minister Bos gebruikt als ‘handboek soldaat’ na 2008

de prooi op last van minister bos als handboek soldaat gebruikt 2013

Goedemorgen. Ik ben al mijn oude WordPress- sites aan het integreren (zie hier) en dat betekent dat ik ook de oude onbeveiligde site van dagboekvaneenbankier. nl stap-voor-stap aan het opheffen ben. Ik kwam een blog van mij tegen van 27 november 2013 tegen waarin ik Minister Wouter Bos citeer. Daarin geeft hij aan dat hij ‘De Prooi’ als ‘handboek soldaat’ gaat gebruiken voor de reorganisatie en ingrepen bij ABN Amro en voor zijn vroegere baas Gerrit Zalm en de nieuw te benoemen ‘niet foute bankiers’ in de nieuw Raad van Bestuur. Hier is dat blog. 

‘De Prooi’ op last van Minister Bos als ‘handboek soldaat’ gebruikt.

Eerder gepubliceerd op www.dagboekvaneenbankier.nl op 27 november 2013. Foto: ANP.

‘nog aan het nagenieten van de sessie in de Bibliotheek in Oegstgeest over ‘Dagboek van een bankier’ in samenwerking met het team van de Rijnlandse Boekhandel gisterenavond. Men vroeg natuurlijk  wat ik van ‘de prooi’ vond en wat de verschillen tussen ‘de prooi’ en ‘het dagboek’ waren o.a. vanwege de subtitel ‘de dagelijkse werkelijkheid achter de prooi’.

Heb aand de toehoorders uitgelegd wat ik van ‘De Prooi’ vond en waarom het een slechte beslissing van Bos was om ‘De Prooi’  als ‘handboek soldaat’ te gebruiken bij de ingrepen bij ABN Amro iets wat ik ook in ‘Dagboek van een bankier’ uitleg. Inclusief de verkeerde berekeningen van de waarde van ABN Amro en juichende verhalen in de pers over een investering die dubbel en dwars zou worden terugverdiend’.

Dit schreef Minister Bos toen op zijn blog (RTL Nieuws):

‘Vandaag is voor mij na een vakantie van 2 weken het werk weer begonnen. Dat staat tijdens de vakantie natuurlijk nooit echt helemaal stil, er kan van alles gebeuren en bijvoorbeeld de gang van zaken in de financiële sector of op de beurs houdt echt geen rekening met wanneer de minister van Financiën op vakantie is. Maar ze hebben het gelukkig rustig gehouden en dus heb ik echt even mijn gedachten kunnen verzetten.

MEER: ‘Het OM en ABN Amro: het net rond Wouter Bos sluit zich’ , ‘Wat lezers zeggen over ‘Dagboek van een bankier” & ‘Uitzending gemist: Kruispunt ‘De crisis voorbij’ met Joris Luijendijk, Femke Halsema & Tony de Bree (ex-ABN Amro’. 

Ter ontspanning ben ik DE PROOI van Jeroen Smit over opkomst en ondergang van ABN Amro gaan lezen. Vanaf nu verplichte kost voor alle Financiën ambtenaren die zich met de toekomst van die bank bezig houden. En voor Gerrit Zalm.  En als er zich nog ooit hier een bankier of een baas uit het bedrijfsleven durft te melden die geringschattend durft te doen over de kwaliteit van de besluitvorming in politiek en overheid en hoog op geeft over ratio en strategie in het bedrijfsleven……ik zal ze met dat boek in de hand het pand uitwerken want het is werkelijk ten hemel schreiend wat een onvermogen en chaos je in dat boek honderden pagina’s achter elkaar tegen komt. Kortom, heel ontspannend! ‘ (Wouter Bos, toenmalig Minister van Financiën). Bron RTL Nieuws (niet meer beschikbaar).

Beetje dom? Waarom? Samengevat: ‘de prooi’ beschrijft net zo goed de bancaire sector als ‘oh, oh cherso’ Nederland.

‘De Prooi’ beschrijft de bancaire sector net zo goed als ‘oh, oh cherso’ Nederland.

Wouter Bos gaat gemakshalve maar even voorbij aan de slapende toezichthouders en het feit dat hijzelf en Minfin pas ingreep toen het al bijna te laat was. Hij had de overname gewoon kunnen en moeten blokkeren, met de kennis van toen. En hij had veel beter kunnen en moeten onderhandelen met de Belgen tijdens ‘de redding’ van ABN Amro. Maar dan had hij wel naar de experts moeten luisteren. En luisteren, dat is iets wat ‘Bokito’ Bos niet goed kan lijkt het. Mijn recensie toen en waarschuwing aan het eind (zie in de bijlage van ‘Dagboek bankier’) en de werkelijkheid en de consequenties van die foute inschatting en de gevolgen vanaf 2008 tot nu, kun je hier lezen.

Klik hier als u de video van het  interview wilt zien over waarom ik besloten heb ‘Dagboek van een bankier. De dagelijkse werkelijkheid achter de prooi’ te schrijven, waaronder de voortdurende stroom eenzijdige voorlichting en berichtgeving op t.v., op de radio en in de kranten vanaf 2007 tot nu over ‘die boze bankiers’, wegkijkende politici en toezichthouders, de politieke benoemingen en geschiedschrijvende journalisten ipv onderzoeksjournalistiek op het moment dat het gebeurt.

Nawoord. 

Ik heb in ‘Dagboek van een bankier’ expres een bedrijfskundige en verandermanagement insteek genomen naast de persoonlijke verhalen uit mijn dagboek. Iedere bedrijfskundige en professionele verandermanager weet dat een succesvolle organisatieverandering begint met een goede probleemanalyse.

Jeroen Smit is door zijn framing in ‘De Prooi’ gebaseerd op vaak rancuneuze mensen rond Groenink en het ‘alle ballen op Groenink’ framingmodel, mede verantwoordelijk voor een foute probleemanalyse rond ‘De bank van Groenink’. Wouter Bos heeft ‘de prooi’ als ‘handboek soldaat’ gebruikt en laten gebruiken.  En dus is Jeroen Smit als auteur medeverantwoordelijk voor de foute bedrijfskundige en organistorische ingrepen bij ‘De Staatbank’ na 2008.  

Nog een prettige dag.
Tony de Bree

P.s. Laten we contact maken op LinkedIn  en volg me op Instagram en op Twitter in het Nederlands: @2urigewerkdag@wordpresszzpers en @dagboekbankier.

 

About the Author: Tony de Bree

Tony de Bree werkte 26 jaar in de financiële dienstverlening, waaronder in corporate venturing, e-commerce & Compliance. In 2001 begon hij naast zijn vaste baan als hybride ondernemer online geld te verdienen vanuit huis als zijn online plan-b. Vanaf 2011 is hij zelfstandig ondernemer met zijn virtuele eenmanszaak. Vanaf het begin van de coronacrisis helpt hij executives, startups, scaleups en ondernemingsraden met digitale producten en online diensten om te overleven, studenten om succesvol online te starten en mensen die hun baan verliezen succesvol ondernemer te worden.

You might like

1 Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen

NU KUN JE ME GEMAKKELIJK BEREIKEN ...

Hé, het is Tony hier. Wil je mij bereiken en vragen stellen? Gebruik de volgende sociale links en e-mailadres:

Social Media

Neem contact op