Wat is een hardleere organisatie?
Goedemorgen.
Het is weer zo ver! Een van de regelmatig terugkerende trends sinds 1985, is dat een traditionele hierarchische organisatie van het industriele type (maar kan ook afdeling, bedrijfsonderdeel of kolom/silo zijn) met vaak bokito’s aan het hoofd zichzelf plotseling uitroept tot “de lerende organisatie”. Of de ambitie uitspreekt om “het” te worden.
Ik zeg expres “zichzelf uitroept tot” omdat als je vervolgens het gedrag van managers, waaronder veel ‘Bokito-managers’ en van veel andere mensen in zo’n vaak traditionele “command & control” organisatie observeert, dan blijkt dat die organisatie helemaal geen karakteristieken heeft van een “lerende organisatie” maar van een “hardleerse organisatie.”
Lees ook: ‘Wat is ‘bokito-management?’, ‘Wat is persoonlijke right-skilling?‘, ‘Corporate skills zijn irrelevant als je ondernemer wilt worden’ & ‘De toekomst van managen, organiseren en samenwerken’
Wat is ‘een hardleerse organisatie’?
Dat is een organisatie die stelselmatig dezelfde fouten maakt (maar ze liefst in de doofpot stopt), daar niet van leert en als een van de meest gebruikte technieken daarvoor structureel streeft naar een monocultuur. Eigenlijk wordt alles op alles gezet om te voorkomen dat mensen vrijelijk met elkaar kennis en ervaring uitwisselen.
Dit blog verscheen eerder in 2009 en in 2011 op mijn oude tonydebree.nl site……
Weten hoe je jouw grote en logge organisatie op tijd transformeert?
Meer weten over hoe jij jouw grote organisatie op tijd transformeert met de juiste transformatie of veranderaanpak? Maak dan direct een vrijblijvende afspraak via dit formulier of via de andere contactmogelijkheden via de knop rechtsonder op deze site.
Vriendelijke groeten,
Tony de Bree
p.s.
Laten we contact maken op LinkedIn en volg me op Instagram en op Twitter in het Nederlands @ikstartonline @2urigewerkdag, @wordpresszzpers en @dagboekbankier.
6 Comments