Gratis checklist cyberbewustzijn voor consumenten

Gratis checklist cyberbewustzijn voor consumenten door Tony de Bree

Door identiteitsdiefstal via de ‘Genesis marketplace’ zijn wereldwijd miljoenen mensen gedupeerd, onder wie zo’n 50.000 Nederlanders. Voorkomen kun je het nooit 100%, maar met deze gratis checklist ‘cyberbewustzijn voor consumenten’ maakt je het ze wel moeilijker.

De lijst is niet uitputtend en er kunnen extra maatregelen nodig zijn, afhankelijk van je specifieke situatie. Hier zijn de praktische tips:

– Gebruik sterke wachtwoorden die moeilijk te raden zijn. Vermijd ook het gebruik van hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts.

– Zorg ervoor dat je software up-to-date is en dat je de nieuwste beveiligingspatches hebt geïnstalleerd.

– Gebruik een anti-virusprogramma en zorg ervoor dat het up-to-date is. Scan regelmatig je computer op virussen en malware.

– Wees voorzichtig bij het openen van e-mails van onbekende afzenders en klik niet op links of download bijlagen van onbekende bronnen.

Meer: Gratis checklist cyberbewustzijn voor online starters & Vraag een gratis checklist aan

– Maak regelmatig back-ups van belangrijke bestanden en sla deze op een veilige plaats op.

– Gebruik tweefactorauthenticatie om extra beveiliging te bieden voor je online accounts.

– Gebruik openbare wifi-netwerken met voorzichtigheid en vermijd het gebruik van financiële of andere gevoelige informatie op openbare netwerken.

– Verander het wachtwoord van je router in huis regelmatig.

– Wees alert op phishing-aanvallen en neem contact op met je bank of andere relevante instanties als je vermoedt dat je slachtoffer bent geworden van phishing.

Hopelijk waaren dit nuttige tips? Als je nog vragen hebt of suggesties, neem dan hier even contact met me op.

Later.
Tony de Bree

P.s. Laten we contact maken op LinkedIn  en volg me op Instagram en op Twitter in het Nederlands: @Ikstartonline@2urigewerkdag@wordpresszzpers en @dagboekbankier.

About the Author: Tony de Bree

Tony de Bree werkte 26 jaar in de financiële dienstverlening bij ABN Amro .In 2001 begon hij naast zijn vaste baan online geld te verdienen vanuit huis met korte e-books. In 2011 ruilde hij de corporate wereld in om zzp'er te worden met zijn virtuele eenmanszaak. Hij helpt corporates, startups, scale-ups , ondernemingsraden en de overheid met on-demand consulting, training, coaching en digitale producten om succesvol AI te kunnen inzetten.

You might like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is beveiligd !!