Hallo, hoe gaat?
Er is een kennisdomein in de economie en organisatieontwerp dat veel mensen nog niet kennen. Dit kennisdomein is het domein van de organisatie-economie.
Organisatie-economie analyseert organisatorische acties als uitkomsten van strategische, tactische en operationele wisselwerking tussen individuen binnen en buiten het formele bedrijf, de formele organisatie, terwijl ze reageren op prikkels of anderszins hun eigen belangen nastreven.
Organisatie-economie kijkt dus in de traditionele ‘zwarte doos’ van een bedrijf of een grote overheidsorganisatie, een startup, een scale-up en een MKB-bedrijf zoals in de ‘groeien moet’ strategiemodellen van Michael Porter, maar ook ‘corporate’ oude-normaal modellen en methoden als Lean Startup en Business Model Canvas.
Meer: ‘Wat is de nieuwe economie?’, ‘Wat is de digitale economie?’, ‘Wat zijn digitale diensten?‘, ‘Wat zijn digitale producten?’, ‘Wat is een ‘virtuele organisatie?’, ‘Wat is digital right-skilling?’ & ‘Wat is on-demand leren?’
Door het organiseren en vooral motiveren en coördineren van menselijke activiteit in een micro-economische en bedrijfseconomische context te onderzoeken op nut en noodzaak. Eigenlijk beantwoorden organisatie-economen de vragen: ‘waarom organiseren we iets eigenlijk’ en ‘hoe kun je je organisatie het beste opzetten en veranderen’. Want managen, coordineren en samenwerken kost gewoon geld, tijd en energie, het zijn ‘organisatiekosten’.
Grote ‘dinosauriers’ hebben dus hogere organisatiekosten & hogere interactiekosten dan bv veel succesvolle startups, of scale-ups of andere MKB-bedrijven.
Als je meer wilt lezen over verschillende soort, lees dan hoofdstuk 2 van ‘Dinosaurier of krokodil’. De toekomst van managen, organiseren en samenwerken’, ‘De digitale kenniseconomie’.
Maak vandaag een afspraak over organiseren en des-organiseren van corporates.
Wil je meer weten over hoe je slim een nieuwe organisatie kunt opzetten of je grote loge corporate organisatie op tijd kunt veranderen en anders kunt inrichten voordat het te laat is? Stuur me dan hier een mail of bel me op 06-34387806 voor een vrijblijvend gratis kennismakingsgesprek.
Vriendelijke groeten,
Tony de Bree
p.s.
Laten we contact maken op LinkedIn en volg me op Instagram en op Twitter in het Nederlands: @2urigewerkdag, @wordpresszzpers en @dagboekbankier.
12 Comments