Wat is de ‘Groeien moet’ economie?

Wat is de groeien moet industrie in Nederland door Tony de Bree

Morgen.

Na een superweekend in de bossen en een mooi advies te hebben geschrevn voor de OR van Damen DSR, ga ik mijn nieuwe e-book in het Engels getitled ‘Survival strategies for corporates’ voor het laatst doorlezen. En dan komt het e-book uit. Super blij mee. 

Een van de dingen waar ik me sinds 2001 toen ik met mijn online plan-b met mijn virtuele eenmanszaak begon online geld te verdienen en helemaal sinds het begin van de coronacrisis enorm over verbaas is waarom bepaalde mythes zo halstarrig zijn en dat geldt zeker voor de mythe van Groeien moet. Vaak in combinatie met ‘Schulden maken moet’ en ‘Extern financieren moet.  

Het antwoord is duidelijk:

“Het is een enorme ‘Groeien moet’ industrie waar veel geld in omgaat”.

Lees ook:  Wat is de betekeniseconomie?’, ‘Wat is de nieuwe economie?’, ‘Wat is organisatieeconomie?’ [TIP]: Koop geen ‘groeien moet managementboeken meer’ & ‘[Tip]: Volg geen geen gratis ‘groeien moet webinars’

Wat is ‘de ‘Groeien moet’ industrie?

De vraag is wat de oude normaal ‘Groeien moet’ industrie is. Hier is mijn definitie uit Groeien zonder te groeien:

De ‘Groeien moet’ industrie bestaat uit personen en (grote) bedrijven die op verschillende manieren veel geld verdienen aan het in stand houden van het dogma van het oude economische model van ‘Groeien moet’ en ‘schulden maken moet’ als ‘enige economische model’ .

Mijn oude senior manager bij ABN Amro Corporate IT Strategy zou zoals te lezen is in Dagboek van een bankier zeggen: ‘Ze hangen allemaal aan de tiet’. Grof uitgedrukt, maar goed beschouwd is het wel zo, toch?

Het ‘groeien moet’ economisch model is de basis van ons huidige financieel-economische systeem dat nu aan het vastlopen is, maar dat kost wat kost met miljarden Euro’s aan Coronasteun in de lucht gehouden wordt.

Een ander financieel-economisch systeem.

De praktijk laat zien dat er al lang een alternatief is, dat je namelijk prima kunt Groeien zonder te groeien door bv je eigen virtuele eenmanszaak te starten of als startup of scale-up wenbaar te zijn en te blijven met je eigen vorm een virtuele organisatie.

We noemen dat ‘Groeien zonder te groeien’ met behulp van ICT of ‘online groeien en schalen’ door klein te blijven met ICT.

Als deze benadering je aanspreekt en je wilt concrete voorbeelden zien hoe succesvolle MKB-bedrijven en veel zelfstandige ondernemers dat zelfs tijdens corona doen online doen, volg me dan op Linkedin en deel jouw verhaal en jou kennis en ervaring rond succesvol duurzaam ondernemen.

Vriendelijke groeten,
Tony de Bree

p.s.
Laten we contact maken op LinkedIn  en volg me op Instagram en op Twitter in het Nederlands: @2urigewerkdag@wordpresszzpers en @dagboekbankier.

 

About the Author: Tony de Bree

Tony de Bree werkte 26 jaar in de financiële dienstverlening, waaronder in corporate venturing, e-commerce & Compliance. In 2001 begon hij naast zijn vaste baan bij ABN Amro online geld te verdienen vanuit huis met e-books & software. Vanaf 2011 is hij zelfstandig ondernemer met zijn virtuele eenmanszaak. Hij helpt executives, zzp'ers, startups, scale-ups en ondernemingsraden met on-demand oplossingen en on-demand digital products om succesvol online te starten, te groeien & te overleven met ICT.

You might like

9 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis 'ChatGPT voor ondernemers' tips Klik hierClose
error: Content is beveiligd !!