Kwetsbare jongeren in de ‘Groeien moet’ economie: het kan anders

Kwetsbare jongeren in de groeien-moet economie het kan anders door Tony de Bree

Kwetsbare jongeren in de ‘Groeien moet’ economie: het kan anders. 

Vanmorgen deelde Arjan Vliegenthard, directeur van het Nibud, een bericht over ‘Kwetsbare jongeren’.

Daarbij verwijst hij naar twee rapporten over #jongeren en #schulden. De Autoriteit Financiële Markten constateerde dat jongeren om een woning te kunnen kopen schulden stapelen, terwijl Wijzer in geldzaken op basis van een survey onder #MBO-docenten concludeerde dat deze docenten ‘zich zorgen maken’ over de financiële positie van hun studenten.

Het interessante is dat zowel de AFM als de betrokken docenten in het MBO geen oog hebben voor hun eigen rol in het huidige financieel-economische ‘groeien-moet systeem’ dat gebaseerd is op een aantal hartnekkige, onjuiste veronderstellingen, een aantal mythes, waaronder: ‘groeien-moet’ en ‘extern financieren moet’.  

Met ‘zorgen maken’ schieten die jongeren niet zo veel op. Het kan gewoon anders. 

Lees ook: Wat is de digitale economie?’, ‘7 mythes rond de oude-normaal ‘groeien-moet economie’,Wat is de betekeniseconomie?, Wat is bokito-management?’, ‘Wat is minimalisme?’ & Wat is resilience?’

Het ‘groeien moet’ economisch model is de basis van ons huidige financiel-economische systeem dat vastgelopen is  en dat kost wat kost met miljarden Euro’s aan Coronasteun in de lucht gehouden moest en moet worden gehouden. Tevergeefs. 

Een ander financieel-economisch systeem begint bij jezelf.

De praktijk laat zien dat er al lang een alternatief is, dat je namelijk prima kunt Groeien zonder te groeien door bv je eigen virtuele eenmanszaak te starten of als startup of scale-up wenbaar te zijn en te blijven met je eigen vorm een virtuele organisatie.

Dat betekent dat het middelbaar en hoger onderwijs inclusief het Ministerie, de leiding en de docenten zelf verantwoordelijkheid moeten nemen voor echt duurzaam financieren, duurzaam ondernemen en je eigen broek op leren houden. En hetzelde geldt voor de ‘groeien-moet’ oude-normaal ‘top-economen’ bij de AFM en in de SER: verander de wereld, begin bij jezelf. 

Vriendelijke groeten,
Tony de Bree

p.s.
Laten we contact maken op LinkedIn  en volg me op Instagram en op Twitter in het Nederlands: @2urigewerkdag@wordpresszzpers en @dagboekbankier.

 

About the Author: Tony de Bree

Tony de Bree werkte 26 jaar in de financiële dienstverlening bij ABN Amro .In 2001 begon hij naast zijn vaste baan online geld te verdienen vanuit huis met korte e-books. In 2011 ruilde hij de corporate wereld in om zzp'er te worden met zijn virtuele eenmanszaak. Hij helpt corporates, startups, scale-ups , ondernemingsraden en de overheid met on-demand consulting, training, coaching en digitale producten om succesvol AI te kunnen inzetten.

You might like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is beveiligd !!