De arbeidsmarkt in 2022 : minder vaste banen, steeds meer klussen

7 relevante digitale trends voor zelfstandige ondernemers in 2021 door Tony de Bree

De arbeidsmarkt in 2022: minder vaste banen, steeds meer klussen.

Als je de afgelopen jaren het nieuws hebt gevolgd, valt je op dat de werkgelegenheid in termen van vaste banen in veel Europese landen snel aan het afnemen is. De oude-normaal arbeidsmarktexperts verklaren die groeiende werkeloosheid door te wijzen op de ‘kwakkelende conjunctuur’ en ‘het afnemende consumentenvertrouwen’. Hoewel daar ongetwijfeld een kern van waarheid in zit, is er fundamenteel iets heel anders aan de hand, net als aan het begin van de jaren tachtig, toen ik bij de AMRO Bank in dienst kwam. Want wat gebeurde er in die periode? Door de introductie van allerlei innovaties op het gebied van de ICT was er een geheel nieuwe situatie in de wereld ontstaan.

Grote bedrijven konden elkaar wereldwijd beconcurreren, ze konden wereldwijd diensten en producten inkopen (sourcen), ze konden hun activiteiten gedeeltelijk of zelfs helemaal naar andere landen overplaatsen (delokalisatie) of ze konden beslissen om activiteiten door een partner in een ander land of lokaal te laten uitvoeren (outsourcen). En tegelijkertijd waren die bedrijven door die nieuwe ICT in staat om veel handmatig werk dat voor die tijd vooral door laaggeschoolde medewerkers werd uitgevoerd, gedeeltelijk of zelfs helemaal door software te vervangen (automatisering).

En hetzelfde gebeurt nu weer. Veel mensen in het Westen verliezen hierdoor hun baan en worden zo gedwongen om op andere manieren aan voldoende inkomen te komen. Tegelijkertijd bezuinigen regeringen op sociale uitkeringen en andere voorzieningen, waardoor nog meer mensen in de financiële problemen dreigen te komen.

Het aantal zelfstandige ondernemers in Nederland, waaronder veel zzp’ers, is de afgelopen jaren snel gestegen. Veel van die nieuwe zelfstandige ondernemers hebben het echter zwaar omdat ze vaak hun geld aan verkeerde dingen uitgeven, te veel geld betalen voor producten en diensten van derden en – net zo belangrijk – omdat wat ze ‘verkopen’ niet of nauwelijks afwijkt van wat concurrenten aanbieden. Iedereen is tegenwoordig coach, geeft les, is adviseur of heeft een webwinkel met dezelfde producten als iedereen. Het gevolg?

Tips & tricks: 

De prijzen van je diensten en producten staan onder druk en je inkomsten zijn laag omdat je op prijs moet concurreren. Want de concurrentie in de traditionele offline wereld is moordend en daarom houden veel zelfstandige ondernemers het niet vol.

De oplossing daarvoor ligt redelijk voor de hand: je moet ervoor zorgen dat je

(a) je kunt onderscheiden van anderen en

(b) niet meer afhankelijk bent van één bron van inkomsten.

Je moet zorgen voor een zogenaamd ‘multi-inkomen’: van inkomsten uit een aantal producten en diensten tegelijk.

Als je goed om je heen kijkt, is er tegelijkertijd om een aantal redenen ook veel goed nieuws te melden. Er zijn inderdaad steeds minder vaste banen, maar er is werk genoeg.

Internet biedt slimme offline en online ondernemers de gelegenheid om hetzelfde te doen als grote bedrijven eerder hebben gedaan: ze kunnen lokaal en wereldwijd via internet producten en diensten inkopen, ze kunnen bestaande activiteiten naar andere plekken in Nederland of naar het buitenland overplaatsen, ze kunnen veel werk goed en goedkoop uitbesteden en ze kunnen veel van de eigen activiteiten gedeeltelijk of helemaal automatiseren met goedkope software. Kortom, je kunt je met behulp van nieuwe technologie onderscheiden van je lokale concurrenten door slimmer kosten te besparen en geld te verdienen dan zij doen. En er is nog een ander, niet te onderschatten voordeel aan deze nieuwe manieren van werken: als je slim bent, heb je niet veel geld nodig om als ondernemer te beginnen. Je hebt immers niet de kosten van vast personeel, je hoeft geen groot pand te huren, je hebt geen dure managers nodig en je verspilt ook geen tijd en energie aan allerlei overbodige bezigheden zoals eindeloos vergaderen, rapporteren aan je baas en dagelijks honderden e-mails lezen en sturen. En dat is goed nieuws voor iedereen, toch? Je huurt gewoon ergens ter wereld mensen in die klussen voor je doen. Jij onderneemt en je partners in binnen- en buitenland doen bijvoorbeeld de administratie of de ICT. In de praktijk zie je dat een vaste kern van een of twee mensen genoeg is om succesvol geld te kunnen verdienen.

Om eerlijk te zijn ben ik als zelfstandig ondernemer helemaal niet geïnteresseerd in wat deze ‘corporate’ zakelijke trendwatchers zeggen. Waarom niet? Omdat 1) ze zich richten op digitale trends in de wereld van grote corporates en andere grote organisaties en 2) wat zij zien als belangrijkste digitale trends is voor mij als zelfstandig ondernemer en voor mijn meeste klanten niet relevant. Online geld verdienen sinds 2000 als bijzaak en sinds 2011 fulltime met mijn virtuele eenmanszaak …… en dat is super. 

Maak nu snel een afspraak voor jou virtuele entrepreneurship leertraject. 

Wil jij snel leren om in deeltijd je online bedrijf te starten of wil je je baan opzeggen, bel me dan op 06-34387806 of e-mail mij hier. dan make we directe een vrijblijvende online afspraak. 

Vriendelijke groeten,
Tony de Bree

p.s.
Laten we contact maken op LinkedIn  en volg me op Instagram en op Twitter in het Nedederlands: @2urigewerkdag, @wordpresszzpers en @dagboekbankier.

 

About the Author: Tony de Bree

Tony de Bree werkte 26 jaar in de financiële dienstverlening, waaronder in corporate venturing, e-commerce & Compliance. In 2001 begon hij naast zijn vaste baan bij ABN Amro online geld te verdienen vanuit huis met e-books & software. Vanaf 2011 is hij zelfstandig ondernemer met zijn virtuele eenmanszaak. Hij helpt executives, zzp'ers, startups, scale-ups en ondernemingsraden met on-demand oplossingen en on-demand digital products om succesvol online te starten, te groeien & te overleven met ICT.

You might like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis 'ChatGPT voor ondernemers' tips Klik hierClose
error: Content is beveiligd !!