De ondernemingsraad en de verkoop van een bedrijfsonderdeel

De ondernemingsraad en de verkoop van een bedrijfsonderdeel door Tony de Bree

De verkoop van een bedrijfsonderdeel, een carve-out of afsplitsing en de betrokkenheid van de ondernemingsraad, vraagt veel van de ondernemingsraad. Wat wordt in dit blog beschreven.

Op dit moment ben ik als adviseur voor een ondernemingsraad betrokken bij het met stoom en kokend water verkopen van het betrokken bedrijfsonderdeel. Hier zijn wat tips & tricks.

Zodra verkoop van een bedrijfsonderdeel, gevolgd door een afsplitsing ook wel carve-out genoemd aan de orde komt, gaat het in essentie voor de ondernemingsraad van het te verkopen bedrijfsonderdeel om een wijziging in de zeggenschap over het bedrijf of een deel daarvan.

De aandeelhouder of eigenaar heeft het voornemen om de zeggenschap van een bedrijfsonderdeel of een deel daarvan over te dragen aan een andere partij. Dit is een belangrijke wijziging van de organisatie. Dit is een van de in de WOR artikel 25 genoemde situaties waarin de ondernemingsraad Adviesrecht heeft.

Meer: 7 manieren om je bedrijf recessiebestendig te maken, De Ondernemingsraad – organisatie advies in crisistijd & De ondernemingsraad – opleiding & training in crisistijd

In een dergelijk verkoop en carve-out proces van een bedrijfsonderdeel is een aantal fasen te onderscheiden:

✔️ Het nemen van het besluit tot verkoop door het senior management.
✔️ Het voorbereiden van de verkoop.
✔️ Het zoeken van mogelijke kopers.
✔️ Het sluiten van de verkoopdeal.
✔️ Het juridisch, financieel en organisatorisch loskoppelen.
✔️ Het integreren in de organisatie van de koper.

De ondernemingsraad dient dus al na het nemen van het besluit door de Bestuurder ingelicht te worden. Een verstandige Bestuurder betrekt de ondernmingsraad namelijk al vroegtijdig in het zogenaamde’pre-advies traject’ waarin ieder vanuit de eigen verantwoordelijkheid deelneemt.

Als er dan namelijk uiteindelijk een advies wordt ingediend waarin het voornemen van de verkoop wordt aangekondigd is de kans groter dat er overeenstemming is. Omdat er al goede afspraken zijn gemaakt en voldoende relevante informatie is verstrekt door de Bestuurder om de ondernemingsraad een ‘positief’ advies te laten uitbrengen.

Als de Bestuurder dat niet of tijdig doet, is het risico op conflicten inclusief de gang naar de Ondernemingskamer door de ondernemingsraad veel groter. Het tijdig sturen van een schriftelijke adviesaanvraag is verplicht. In het slechtste geval zal de verkoop niet doorgaan of ernstige vertraging oplopen.

Voorkomen is dus ook hier beter dan genezen.

Maak nu een afspraak.

Verlies geen kostbare tijd en neem vandaag nog contact op om te bekijken of en hoe we jouw ondernemingsraad kunnen helpen met organisatie advies en bedrijfsadvies op maat en met opleidingen en trainingen op maat om je werk als ondernemingsraad of als (vice)voorzitter goed en snel uit te kunnen voeren in deze crisis.

    Succes
    Tony de Bree

    p.s.
    Laten we contact maken op LinkedIn  en volg me op Instagram en op Twitter in het Nederlands: @2urigewerkdag@wordpresszzpers en @dagboekbankier.

    About the Author: Tony de Bree

    Tony de Bree werkte 26 jaar in de financiële dienstverlening bij ABN Amro .In 2001 begon hij naast zijn vaste baan online geld te verdienen vanuit huis met korte e-books. In 2011 ruilde hij de corporate wereld in om zzp'er te worden met zijn virtuele eenmanszaak. Hij helpt corporates, startups, scale-ups , ondernemingsraden en de overheid met on-demand consulting, training, coaching en digitale producten om succesvol AI te kunnen inzetten.

    You might like

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    error: Content is beveiligd !!