Review ‘Dagboek van een bankier’ door Jeppe Kleyngeld, Hoofdredacteur FM Magazine en FM.nl

Review dagboek van een bankier door jeppe kleyngeld hoofdredacteur fm magazine en fm nl

Toen ‘Dagboek van een bankier’ uitkwam, werd ik door Jeppe Kleyngeld geinterviewd. Hier is de Review van Jeppe.

‘Na de overname van de staat van het Nederlandse deel van ABN AMRO, had Tony de Bree, destijds manager bij de bank, de hoop – net zoals vele collega’s van hem – dat de overheid de gelegenheid zou aangrijpen er een echte duurzame bank van te maken, een bank die maatschappelijk verantwoord zou ondernemen, de klant centraal zou stellen, op een positieve manier met eigen mensen zou omgaan, en zou leren van fouten uit het verleden. Dit is niet gebeurd, integendeel, concludeert hij in ‘dagboek van een bankier’.

In ‘dagboek van een bankier’ schetst De Bree een drie-dimensioneel beeld bij ABN AMRO vanaf de fusie tussen ABN en AMRO begin jaren 90’ tot aan ‘de bank van Zalm’ in de jaren 2008-2011. Het is soms schokkend hoe slecht de bank functioneert al lang voordat de dramatische overnames door eerst Fortis en toen de Nederlandse Staat plaatsvonden. Er worden voortdurend verkeerde strategische keuzes gemaakt, enorm veel geld wordt verspild en kansen om de bedrijfsvoering en logge ICT-systemen te verbeteren blijven stelselmatig liggen. Ook hebben verschillende externe factoren – de liberalisering van de financiële markten en focus van toezichthouders op de ‘war on terror’ sinds 9-11 – er aan bijgedragen dat de vijandige overname van de bank een kwestie van tijd werd.

In zijn promotieonderzoek Bedrijfskunde in 2001 voorspelde De Bree al het einde van ABN AMRO in de huidige vorm. Dat geldt ook voor andere Europese universele grootbanken, zoals ING. De ‘schuldigen’ van de crisis bij de bank zijn gestraft – al is het middelkader blijven zitten. Daarmee lijkt het probleem van de bankencrisis opgelost, maar dit is zeker niet het geval, waarschuwt De Bree.

‘Dagboek van een bankier’ is een mooie kijk in de keuken van een grootbank, een instituut dat zijn langste tijd gehad heeft volgens de auteur. Hoe de bank van de toekomst eruit ziet komt in zijn volgende boek wellicht aan bod, maar het is niet het huidige ABN AMRO, zoveel wordt in ieder geval duidelijk.’

Vriendelijke groeten,
Tony de Bree

p.s.
Laten we contact maken op LinkedIn  en volg me op Instagram en op Twitter in het Nederlands: @2urigewerkdag@wordpresszzpers en @dagboekbankier.

 

About the Author: Tony de Bree

Tony de Bree werkte 26 jaar in de financiële dienstverlening bij ABN Amro .In 2001 begon hij naast zijn vaste baan online geld te verdienen vanuit huis met korte e-books. In 2011 ruilde hij de corporate wereld in om zzp'er te worden met zijn virtuele eenmanszaak. Hij helpt corporates, startups, scale-ups , ondernemingsraden en de overheid met on-demand consulting, training, coaching en digitale producten om succesvol AI te kunnen inzetten.

You might like

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is beveiligd !!