Volgens Goldman Sachs zijn 300 miljoen banen ‘at risk’ door de nieuwste AI-golf waaronder door ChatGPT

Volgens Goldman Sachs zijn 300 miljoen banen at risk door de nieuwste ai golf waaronder door chatgpt door Tony de Bree

Volgens Goldman Sachs zijn 300 miljoen banen ‘at risk’ door de nieuwste AI-golf waaronder door ChatGPT

Zo’n 300 miljoen fulltime banen over de hele wereld zouden op een of andere manier geautomatiseerd kunnen worden door de nieuwste golf van kunstmatige intelligentie die platforms zoals ChatGPT heeft voortgebracht, aldus economen van Goldman Sachs.

download-823x978-10

Persoonlijke ontwikkeling in crisistijd

Zo maak je snel een relevant persoonlijk ontwikkelingsplan

$8.99

Bonus: een gratis random multi-ple choice test & checklists.

Ze voorspelden in een rapport op 29 maart .j.l. dat 18% van het werk wereldwijd geautomatiseerd zou kunnen worden, waarbij de effecten dieper gevoeld worden in geavanceerde economieën dan in opkomende markten.

Dat komt deels omdat witte-boordenwerkers meer risico lopen dan handarbeiders. Administratieve medewerkers en advocaten worden naar verwachting het meest getroffen, aldus de economen, in vergelijking met de “weinig effecten” op fysiek veeleisende of buitenberoepen, zoals bouw- en reparatiewerkzaamheden.

In de Verenigde Staten en Europa zou ongeveer tweederde van de huidige banen “in zekere mate blootgesteld zijn aan AI-automatisering”, en tot een kwart van al het werk zou volledig door AI kunnen worden gedaan, schat de bank.

Als generatieve kunstmatige intelligentie “de beloften die worden gedaan inlost, kan de arbeidsmarkt aanzienlijke verstoringen ondergaan”, schreven de economen. De term verwijst naar de technologie achter ChatGPT, de chatbot-sensatie die de wereld heeft veroverd.

ChatGPT, dat vragen kan beantwoorden en essays kan schrijven, heeft al veel bedrijven aangespoord om opnieuw na te denken over hoe mensen elke dag zouden moeten werken.

Deze maand onthulde de ontwikkelaar de nieuwste versie van de software achter de bot, GPT-4. Het platform heeft snel indruk gemaakt op vroege gebruikers met zijn vermogen om coderen te vereenvoudigen, snel een website te maken vanuit een eenvoudige schets en examens met hoge cijfers te halen.

Verdere toepassing van dergelijke AI zal waarschijnlijk leiden tot banenverlies, schreven de economen van Goldman Sachs. Maar ze merkten op dat technologische innovatie die aanvankelijk werknemers verdringt, historisch gezien ook werkgelegenheidsgroei op de lange termijn heeft gecreëerd.

Meer: De grote AI-ontslaggolf, ChatGPT en de arbeidsmarkt & Huur Tony in als AI-spreker @speakersacademy

Hoewel de toekomst van werk van veel mensen dus somber kan zijn, zou breed gebruik van AI uiteindelijk de arbeidsproductiviteit kunnen verhogen – en het wereldwijde bbp jaarlijks met 7% kunnen verhogen over een periode van 10 jaar, aldus Goldman Sachs.

AI-Driven Productivity Hacks A Guide for Managers, Employees and HR-Professionals by Tony de Bree - eCover

AI-Driven Productivity Hacks

A Guide for Managers, Employees & HR Professionals

$8.99

Pros

  • Kort eBook
  • Checklists
  • Multiple-choice test
  • Bonus: ChatGPT prompts

Cons

  • List item 1
  • List item 2
  • List item 3

“Hoewel de impact van AI op de arbeidsmarkt waarschijnlijk significant zal zijn, zijn de meeste banen en industrieën slechts gedeeltelijk blootgesteld aan automatisering en zullen dus waarschijnlijk eerder aangevuld dan vervangen worden door AI”, voegden de economen eraan toe.

“De meeste werknemers zijn werkzaam in beroepen die gedeeltelijk blootgesteld zijn aan AI-automatisering en zullen na de adoptie van AI waarschijnlijk ten minste een deel van hun vrijgekomen capaciteit toepassen op productieve activiteiten die de output verhogen.”

Van de Amerikaanse werknemers die naar verwachting worden getroffen, kan bijvoorbeeld 25% tot 50% van hun werklast “worden vervangen”, voegden de onderzoekers eraan toe.

“De combinatie van aanzienlijke besparingen op arbeidskosten, nieuwe banencreatie en een productiviteitsboost voor niet-vervangen werknemers verhoogt de mogelijkheid van een arbeidsproductiviteitsboom zoals die volgde op de opkomst van eerdere algemeen gebruikte technologieën zoals de elektromotor en personal computer.”

Kortom, tijd voor actie dus.

Maak een afspraak.

Wil jij snel een persoonlijk ontwkkelingsplan maken en uitvoeren om snel de juiste AI-vaardigheden te leren met welk doel dan ook? Bel me dan nu op 06-3487806 of nog beter, what’s app me eerst even, ok? Dan spreken we direct af.

Succes en sterkte als je vaste baan op korte- of op lange termijn op de tocht staat.
Tony de Bree

p.s.
Laten we contact maken op LinkedIn  en volg me op Instagram en heel soms op X in het Nederlands: @2urigewerkdag@wordpresszzpers en @dagboekbankier.

About the Author: Tony de Bree

Tony de Bree werkte 26 jaar in de financiële dienstverlening bij ABN Amro .In 2001 begon hij naast zijn vaste baan online geld te verdienen vanuit huis met korte e-books. In 2011 ruilde hij de corporate wereld in om zzp'er te worden met zijn virtuele eenmanszaak. Hij helpt corporates, startups, scale-ups , ondernemingsraden en de overheid met on-demand consulting, training, coaching en digitale producten om succesvol AI te kunnen inzetten.

You might like

error: Content is beveiligd !!