Wat is een compliance cultuur?

Wat is een compliance cultuur door Tony de Bree

Wat is een compliance cultuur?

Ethisch en integer gedrag van managers en medewerkers binnen organisaties wordt steeds belangrijker. De heersende compliance cultuur speelt daar een cruciale rol bij. Zowel binnen je eigen organisatie als bij het gedrag van:

  • managers en medewerkers binnen organisaties van klanten (know-your-customer)
  • managers en medewerkers binnen organisaties van leveranciers en uitbestedingspartijen (know-your-supplier).
  • managers en medewerkers binnen organisaties bij de overheid of semi-overheid.
  • netwerken van hackers en andere zakelijke ecosystemen.

Allemaal belangrijke spelers bij witwassen, fraude en cybercrime bv.

Wat is een compliance cultuur?

“Een compliance cultuur begint bij een organisatie waarbinnen managers en medewerkers trouw zijn aan de missie en kernwaarden en kernnormen en waarbij alle elementen van het organisatieontwerp waaronder HR-systemen, career development, Learning & Development en selectie- en wervings processen compliant gedrag stimuleren en bevorderen”.

Bij b.v. het snel invoeren na het begin van de Corona-pandemie van hybride werken, thuiswerken en remote werken in het algemeen en bij remote management, speelt de compliance cultuur bij managers en bij medewerkers ook b.v. een belangrijke rol.

De-nieuwe-normaal-economie-Hybride-werken-en-thuiswerken-voor-managers-en-medewerkers-door-Tony-de-Bree-mockup

De nieuwe normaal economie

Hybride werken en thuiswerken voor managers en medewerkers

$8,99

Inclusief multiple-choice test, gratis checklists en chatgpt prompts.

Hoe richt je bv een veilige werkomgeving in online, wat doe je met gevoelige dossiers thuis etc etc.

Lees ook: Wat is de online shake-out?Wat is right-skilling entrepreneurs? & Know-Your-Customer Secrets

De heersende compliance cultuur is in iedere organisatie onderdeel van de heersende bedrijfscultuur/organisatiecultuur. In veel grote traditionele organisaties wordt ethisch en integer gedrag gestimuleerd en in andere organisaties wordt onethische en niet-integer gedrag beloont en sterker nog, niet bestraft.

Als je de heersende compliance cultuur wilt veranderen, zul je dus integrale organisatieverandering door moeten voeren waarbij alle elementen van je organisatieontwerp aligned zijn. Alleen de structuur veraneren zoals vaak gebeurd, lost niets op. Het senior management moet met jou als Compliance-professional:

– Het bestaande organisatieontwerp met alle elementen analyseren.

– Het gewenste organisatieontwerp met alle elementen beschrijven.

– Een integraal change management of transformatie programma uitvoeren.

Dat kun je natuurlijk niet als Compliance functie of als individuele Compliance-professional voor elkaar krijgen, maar als je weet hoe een bedrijfscultuur ontstaat en kunt veranderen, kun je je wel als partner opstellen bij change management en transformatie programma’s.

Meer informatie over hoe je de heersende compliance cultuur integraal veranderd.

Wil jij meer weten over hoe je als Compliance-professional een bijdrage levert aan het zo snel mogelijk veranderen van de heersende compliance cultuur binnen een organisatie in de gewenste compliance cultuur, bel me dan nu op 06-3487806 of nog beter, what’s app me eerst even, ok? Dan spreken we direct af.

Succes
Tony de Bree

p.s.
Laten we contact maken op LinkedIn  en volg me op Instagram en op Twitter in het Nederlands: @2urigewerkdag@wordpresszzpers en @dagboekbankier.

About the Author: Tony de Bree

Tony de Bree werkte 26 jaar in de financiële dienstverlening, waaronder in corporate venturing, e-commerce & Compliance. In 2001 begon hij naast zijn vaste baan bij ABN Amro online geld te verdienen vanuit huis met e-books & software. Vanaf 2011 is hij zelfstandig ondernemer met zijn virtuele eenmanszaak. Hij helpt executives, zzp'ers, startups, scale-ups en ondernemingsraden met on-demand oplossingen en on-demand digital products om succesvol online te starten, te groeien & te overleven met ICT.

You might like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is beveiligd !!