Wat zijn uitvoeringskosten?

Wat zijn uitvoeringskosten - hersteloperatie - Groningen - Algemene Rekenkamer - Tony de Bree

Wat zijn uitvoeringskosten?

Een jaar geleden noemde de Rekenkamer de uitvoeringskosten voor de afhandeling van schade in Groningen al disproportioneel hoog. ‘In 2021 liepen deze kosten verhoudingsgewijs met nog eens 50 procent verder op’, schrijft de Rekenkamer begin mei 2022.

In 2021 ging van elke euro ‘schadevergoeding’ maar liefst 74 eurocent naar uitvoeringskosten, in plaats van schadevergoeding. Dat is nog hoger dan in 2020, toen dat 56 eurocent op een euro was. Het Instituut Mijnbouw Groningen (IMG) gaf afgelopen jaar in totaal 230 miljoen euro uit aan uitvoeringskosten en bijna 310 miljoen aan schadevergoedingen. Volgens het IMG klopt het percentage van 74 eurocent dan ook niet: ‘Het is 43 cent.’ (Bron: RTV Noord hier). 

De vraag is wat uitvoeringskosten zijn? Uitvoeringskosten zijn:

Uitvoeringskosten zijn de kosten voor uitvoeren van werkzaamheden bij een profit of een non-profitorganisatie, gemeten in geld, tijd en energie

In dit geval ging het om de totale kosten, de integrale kosten, van het uitvoeren van een beslissing van de 2e kamer.  daar hoort een kleine toelichting bij. Veel grote corporates en de Overheid op ieder niveau zijn gewend om al hun kosten inclusief de interne organisatiekosten van hun grote traditionele pyramide-organisatie met vaak een man aan het hoofd als CEO in termen van geld, tijd en energie door te belasten aan hun klanten op basis van de oude methode van integrale kostprijsberekening en het full-costing accountingmodel. Deze methoden worden bv ook bij grootbanken nog steeds gebruikt. 

Lees ook:  Wat is de digitale economie?, De toekomst van managen, organiseren en samenwerken, Wat is een bureaucratie? & Wat is een virtuele organisatie? 

In dit geval wordt die totale rekening voor de uitvoeringskosten voor de hersteloperatie in Groningen dus integraal betaald door de Nederlandse belastingbetaler die als je het goed bekijkt de ‘klant’ is van de Rijksoverheid en de politici in de 2e en 1e kamer. 

De vraag is of dat normaal is. Het antwoord is ‘nee’. In alle gevallen moet er en verschil gemaakt worden tussen noodzakelijke en niet noodzakelijke uitvoeringskosten vanuit het belang van de klant, in dit geval van de getroffen inwoners van Groningen en de Nederlandse belastingbetaler gezien. 

Dat dat stelselmatig niet gebeurd, is een steeds groter wordend probleem in Nederland. Zeker in tijden van crisis zoals nu. En het wordt nog steeds erger. 

Vriendelijke groeten,
Tony de Bree

About the Author: Tony de Bree

Tony de Bree werkte 26 jaar in de financiële dienstverlening bij ABN Amro .In 2001 begon hij naast zijn vaste baan online geld te verdienen vanuit huis met korte e-books. In 2011 ruilde hij de corporate wereld in om zzp'er te worden met zijn virtuele eenmanszaak. Hij helpt corporates, startups, scale-ups , ondernemingsraden en de overheid met on-demand consulting, training, coaching en digitale producten om succesvol AI te kunnen inzetten.

You might like

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is beveiligd !!