4 manieren om een luisterboek te maken

4 manieren om een luisterboek te maken door Tony de Bree

Naast e-books worden luisterboeken een steeds grotere bron van inkomsten voor mij sinds het begin van de Coronacrisis. Ik heb dit kwartaal voor het eerst sinds ik ben begonnen met boeken schrijven meer inkomsten gegenereerd met e-books in het Nederlands, e-books in het Engels en luisterboeken in het Nederlands via traditionele uitgevers en mijn eigen uitgaven dan met ‘gewone’ managementboeken.

Hoe maak je een luisterboek?

Je hebt de volgende 4 opties om te kiezen wie en hoe je je luisterboek gaat opnemen:

1. Werk samen met een professionele luisterboekproducent.

2. Neem het luisterboek zelf thuis op.

3. Neem het luisterboek zelf op in een studio

4. Huur een luisterboekverteller in.

Ad 1. Werk samen met een professionele luisterboekproducent.

Het samen werken met een professionele producer is de 1e manier om een ​​luisterboek te maken. Werken met een producer helpt je om technische problemen op te lossen als je nog nooit eerder een luisterboek hebt opgenomen. Luisterboekproducenten kunnen de audiotracks van topkwaliteit houden en de uitvoer voor het eindproduct beheersen.

Via een van mijn uitgevers werd een van mijn bestsellerboeken voor zzp’ers ingesproken door een professionele verteller nadat ik de tekst van het originele boek heb kunnen aanpassen:

Geld verdienen met jezelf 2.0 luisterboek door Tony de Bree

Geld verdienen met jezelf 2.0 (luisterboek)

Begin voor jezelf, doe waar je goed in bent en bepaal je eigen toekomst

€9,99

Meer:

Een andere uitgever huurde via dezelfde studie een luisterboekverteller in om de bestseller ‘Groeien zonder te groeien. Succesvol ondernemen in de betekeniseconomie” op te nemen en te verkopen:

download-1001x687-4

Groeien zonder te groeien (luisterboek)

Succesvol ondernemen in de betekeniseconomie

€12,99

Ad 2. Neem thuis een luisterboek op

Auteurs hebben de neiging zich heel dicht bij hun werk te voelen, dus vertellen ze het liever in hun eigen woorden. Het is vooral waar als het boek een familiegeschiedenis is of een verzameling persoonlijke verhalen. Als ze worden verteld vanuit het perspectief van de auteur, klinken veel boeken veel beter. Ben je zelfverzekerd en in staat om duidelijk te spreken om thuis je luisterboek te maken? Als je als ervaring als podcaster hebt of zelfs muziekproducent bent, beschik je mogelijk al over de apparatuur die nodig is om uw luisterboek op te nemen.

Het maken van een luisterboek vereist de volgende apparatuur:

1. Een degelijke USB-microfoon. Dit zijn voorbeelden van degelijke USB-microfoons.

2. Een goede popfilter. We raden deze populaire popfilters aan.

3. Audicity in is een platformonafhankelijke toepassing voor het opnemen en bewerken van audio die gratis en open source is. Hier is de link om Audacity te downloaden.

Het kopen van duurdere apparatuur zou een betere optie kunnen zijn. Deze tools zouden echter meer dan genoeg moeten zijn om de klus te klaren.

Ad 3. Neem het luisterboek zelf op in een studio

Zelf een luisterboek maken in een professionele studio is de derde optie. Ook daar zijn weer twee mogelijkheden. 1) of je spreekt het boek zelf in zoals ikzelf heb gedaan met ‘Overlevingsstrategie voor startups’ (zie boven dit blog) en de uitgever bepaalt de prijs en regelt de distributie:

En ‘Overlevingsstrategie voor startups’:

download-1001x687-1

Overlevingsstrategie voor startups

Zo overleef je een crisis in 5 stappen

€ 12,99

2) Of je spreekt het boek zelf in op eigen kosten. Het is essentieel om te beseffen dat zelfopname meer tijd en geld kost en meer moeite kost, vooral wanneer u moet betalen voor tijd om een ​​opnamestudio te huren b.v..

Je moet een aanzienlijke hoeveelheid tijd vrijmaken om je zelf op te nemen luisterboek af te maken.

Een ideale tijdlijn voor zelf opgenomen luisterboeken is als volgt:

• Plan je opnamestudio-boeking ongeveer drie weken van tevoren.

• Neem tijdens het opnameproces je boek op. Trek zestien uur uit voor de opnamestudio.

• Zorg ervoor dat je twee weken de tijd hebt om je opname na de opname te bewerken en fouten er uit te halen.

Dit zijn echter slechts richtlijnen; zodra je je project start, kan de tijdlijn veranderen. Een langer luisterboek zal natuurlijk langer duren om op te nemen en te bewerken. Geef jezelf voldoende tijd om je luisterboek meer maken te beluisteren, te bewerken en af ​​te ronden.

Luisterboeken produceren en verkopen in eigen beheer of via een uitgever is dus een belangrijke bron van inkomsten als actieve zelfstandig ondernemer of als je je vaste baan (op temijn) op wilt zeggen.

Ad 4. Huur een luisterboekverteller in.

De meeste auteurs van luisterboeken vinden dat het inhuren van een professional om hun boeken op te nemen de meest efficiënte en minst tijdrovende manier is. Als je je zorgen maakt over de kosten van het inhuren van een professional voor stemwerk, zal het je misschien verbazen dat het redelijk betaalbaar kan zijn. Auteurs maken zich over het algemeen zorgen over de kosten als het gaat om het vertellen van luisterboeken.

Wat zijn de kosten van het inhuren van een luisterboekverteller, en waar vind je er een?

De kosten om uw zelfgepubliceerde boek door een professional te laten converteren naar een luisterboek zijn minder dan de helft van de kosten om het zelf te converteren, vooral omdat u geen apparatuur hoeft aan te schaffen. Fictie kan veel duurder zijn vanwege de vereiste acteervaardigheden. Bij sommige pakketten delen vertellers ook hun publiek met u, wat betekent dat u betaalt voor zowel de vertelling als de promotie.

Het kan lastig voor je zijn om het juiste talent te vinden als je nog nooit een freelancer hebt ingehuurd. Het eerste wat je nodig hebt is een voorstel.

Als je nog nooit met een online freelancer hebt gewerkt, kun je een lijst met vertellers vinden op Voices of Upwork. Je kunt ook ervaren vertellers vinden door te zoeken op Google.

Het gebruik van freelanceplatforms, zoals Fiverr of Upwork, kan je helpen bij het vinden van luisterboekproducenten. Typ gewoon “luisterboeken” in de zoekbalk op Fiverr of Upwork.

De optie voor mixen en masteren bevindt zich aan de linkerkant van Fiverr. De resultaten hiervan bieden je tal van mogelijkheden om geluidstechnici, redacteuren en producenten te vinden.

Conclusie.

Het is nu aan jou om de optie te kiezen die het beste bij je past. Als je bijvoorbeeld non-fictie of je eigen verhaal schrijft, geef je er misschien de voorkeur aan om het zelf op te nemen. Je kunt nog steeds een verteller inhuren als je niet zeker weet hoe je een luisterboek van de beste kwaliteit maakt. Als je een fictieboek schrijft, heb je waarschijnlijk een verteller nodig die bedreven is in acteren.

Leren hoe jij luisterboeken kunt maken en vermarkten?

Wil je snel leren hoe jij online geld kunt verdienen met lusiterboeken, stuur me dan nu een e-mail of app me op 06-34387806, dan maken we snel een vrijblijvende virtuele afspraak.

Vriendelijke groeten,
Tony de Bree

p.s.
Laten we contact maken op LinkedIn  en volg me op Instagram en op Twitter in het Nederlands: @2urigewerkdag@wordpresszzpers en @dagboekbankier.

About the Author: Tony de Bree

Tony de Bree werkte 26 jaar in de financiële dienstverlening bij ABN Amro .In 2001 begon hij naast zijn vaste baan online geld te verdienen vanuit huis met korte e-books. In 2011 ruilde hij de corporate wereld in om zzp'er te worden met zijn virtuele eenmanszaak. Hij helpt corporates, startups, scale-ups , ondernemingsraden en de overheid met on-demand consulting, training, coaching en digitale producten om succesvol AI te kunnen inzetten.

You might like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is beveiligd !!