ChatGPT Prompt Engineering

ChatGPT Prompt Engineering - door Tony de Bree - 2

ChatGPT Prompt Engineering: de kunst van het leiden van een conversatie

Inleiding

ChatGPT, de geavanceerde taalmodel ontwikkeld door OpenAI, heeft de wereld veroverd met zijn vermogen om mensachtige conversaties te voeren. Een cruciaal onderdeel van het effectief gebruiken van ChatGPT is het beheersen van de kunst van het prompt engineering.

ChatGPT prompt engineering verwijst naar het proces van het ontwerpen en maken van effectieve prompts om te communiceren met het ChatGPT-taalmodel.

Prompt engineering houdt in dat je de juiste instructies en input geeft aan het taalmodel, zodat het gewenste en accurate antwoorden genereert. In dit blogartikel gaan we dieper in op ChatGPT prompt engineering en hoe het ons kan helpen om nog betere resultaten te behalen.

De kracht van de ChatGPT prompt

Een prompt is de initiële input die je aan ChatGPT geeft om een gesprek te starten. Het kan een vraag, een zin, een instructie of zelfs een stukje code zijn. Het is van cruciaal belang om de prompt op een doordachte en effectieve manier te formuleren, omdat het de basis legt voor de daaropvolgende responsen van het model.

Duidelijkheid en specificiteit: Bij het formuleren van een prompt is het belangrijk om duidelijk en specifiek te zijn in wat je van ChatGPT verwacht. Geef het voldoende informatie, zodat het model de context begrijpt en zinvolle antwoorden kan genereren.

Gewenste Output Definiëren: Wees zo nauwkeurig mogelijk bij het beschrijven van het gewenste antwoord. Als je bijvoorbeeld wilt weten hoeveel inwoners er in Parijs zijn, specificeer dan dat je een numeriek antwoord verwacht. Dit helpt het model om gerichter te zoeken en meer relevante informatie te genereren.

Meer: On-demand ChatGPT Opleidingen, Wat is a la carte leren?

Controleren en Bijsturen: Het is belangrijk om de responsen van ChatGPT te controleren en waar nodig bij te sturen. Als het model niet het gewenste antwoord geeft, kun je de prompt aanpassen, specifiekere instructies geven of extra context toevoegen.

Strategieën voor prompt engineering

Er zijn verschillende strategieën die kunnen worden toegepast bij prompt engineering om betere resultaten te bereiken. Hier zijn enkele veelgebruikte technieken:

 • I. Instructie Toevoegen: Voeg specifieke instructies toe aan de prompt om het model te sturen in de gewenste richting. Bijvoorbeeld: “Beantwoord de volgende vraag in drie zinnen” of “Vat de belangrijkste punten samen.”
 • II. Voorbeeldconversaties: Geef het model voorbeelden van gewenste conversaties om het te helpen begrijpen hoe een ideale interactie eruit zou moeten zien. Dit kan nuttig zijn bij het trainen van het model om specifieke toon, stijl of context te begrijpen.
 • III. Temperatuurinstelling: De temperatuurinstelling van ChatGPT beïnvloedt de mate van willekeurigheid in de gegenereerde antwoorden. Een lagere temperatuur (bv. 0,2) leidt tot meer voorspelbare en consistente antwoorden, terwijl een hogere temperatuur (bv. 0,8) zorgt voor meer variatie. Pas de temperatuur aan op basis van de gewenste output.
 • IV. Lengtebeperkingen: Om te voorkomen dat het model te lange of te korte antwoorden genereert, kun je lengtebeperkingen instellen. Dit helpt om bondige en relevante responsen te verkrijgen.

De evolutie van prompt engineering

Prompt engineering is een voortdurend proces van experimenteren en itereren. OpenAI en de gemeenschap van ontwikkelaars werken voortdurend aan het ontdekken en delen van nieuwe technieken om ChatGPT te sturen en te verbeteren. En hetzelfde gebeurt in verschillende kennisdomeinen en voor verschillende soorten klanten zoals in:

 • – Management
 • – HR-professionals.
 • – Marketing
 • – Entrepreneurship.
 • – Business professionals.
 • – Compliance & risk officers.
 • – ICT-professionals.
 • – Finance professionals.
 • – Sales.
 • – ZZP’ers.
 • – Startups.
 • – Scale-ups.
 • – Online freelancers.

Het is belangrijk om te benadrukken dat ChatGPT prompt engineering en prompt engineering in het algemeen geen exacte wetenschap is. Het vereist inzicht, creativiteit en oefening om de beste resultaten te behalen. Het kan soms trial-and-error vergen om de juiste prompt te vinden die het gewenste antwoord oplevert.

En daarbij komt nog dat de software die je gebruikt iedere keer iets anders genereert. En dat geldt zeker voor het genereren van AI-gedreven digital art inclusief NFTs bijvoorbeeld zoals de afbeelding boven dit blog die ik heb gemaakt met een complexe prompt na veel trial-and-error in een speciale app en andere AI afbeeldingen.

Conclusie

Prompt engineering is essentieel bij het gebruik van ChatGPT om betekenisvolle en accurate conversaties te voeren in iedere functie en in ieder beroep. Door de juiste promptstrategieën toe te passen, zoals het geven van duidelijke instructies, het toevoegen van voorbeelden en het aanpassen van temperatuur- en lengtebeperkingen, kunnen we de kwaliteit van de gegenereerde antwoorden verbeteren. Prompt engineering is een evoluerend vakgebied en het blijft een spannende uitdaging om steeds betere resultaten te behalen met ChatGPT.

Maak een afspraak.

Maak snel een belafspraak om meer informatie te krijgen over hoe jij in jouw vakgebied ChatGPT prompt engineering kunt leren om productiever en creatiever te kunnen worden? Bel me dan nu op 06-3487806 of nog beter, what’s app me eerst even, ok? Dan spreken we direct af.

Later.
Tony de Bree

p.s.
Laten we contact maken op LinkedIn  en volg me op Instagram en op Twitter in het Nederlands: @2urigewerkdag@wordpresszzpers en @dagboekbankier.

About the Author: Tony de Bree

Tony de Bree werkte 26 jaar in de financiële dienstverlening bij ABN Amro .In 2001 begon hij naast zijn vaste baan online geld te verdienen vanuit huis met korte e-books. In 2011 ruilde hij de corporate wereld in om zzp'er te worden met zijn virtuele eenmanszaak. Hij helpt corporates, startups, scale-ups , ondernemingsraden en de overheid met on-demand consulting, training, coaching en digitale producten om succesvol AI te kunnen inzetten.

You might like

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is beveiligd !!