Wat is online burgervaring management (ONLINE BEM)?

Wat is online burgerervaring management - definitie - Tony de Bree

Wat is online burgerervaring management (ONLINE BEM)?

Online burgerervaring management (ONLINE BEM) is een strategische aanpak voor het integraal ontwerpen, leveren en continu verbeteren van de online ervaringen die burgers hebben met overheidsorganisaties. Het richt zich op het begrijpen van de behoeften, verwachtingen en gedragingen van burgers, en het gebruik van deze informatie om online diensten te creëren en te leveren die handig, toegankelijk en effectief zijn vanuit het gezichtspunt van de burger.

download-823x978-10

Persoonlijke ontwikkeling in crisistijd

Zo maak je snel een relevant persoonlijk ontwikkelingsplan

$8.99

Bonus: een gratis random multi-ple choice test & checklists.

Kernprincipes van ONLINE BEM:

 • ✔️ Online burgergerichtheid: ONLINE BEM stelt de burger centraal, waardoor de behoeften en voorkeuren van de individuele bruger de primaire overweging zijn.
 • ✔️ End-to-end online reis: ONLINE BEM beschouwt de hele ervaring, van het eerste contact tot het voltooien van de dienst, om een ​​naadloze en positieve reis te garanderen vanuit het gezichtspunt van een burger.
 • ✔️ Datagedreven besluitvorming: ONINE BEM vertrouwt op data en analyse om online burgergedrag te begrijpen, gebieden voor verbetering te identificeren en de impact van BEM-initiatieven te meten.
 • ✔️ Continue online verbetering: ONLINE BEM is een continu proces dat de burgerervaring voortdurend verfijnt en verbetert op een integrale manier door de hele overheidsorganisatie heen of
 • ✔️ Integrale organisatieverandering: succesvolle ONLINE BEM houdt in dat je alle elementen van je organisatieontwerpt integraal aanpast inclusief de strategie, de cultuur, de structuur en de mensen & hun vaardigheden. Alleen processen verbeteren en/of automatiseren en digitaliseren is dus niet voldoende. Dat kun je doen met het AI-Model Canvas.

Voordelen van ONLINE BEM:

 • ✔️ Verbeterde online burgertevredenheid: ONLINE BEM leidt tot meer tevreden burgers, waardoor vertrouwen en vertrouwen in politci, de overheid en overheidsdiensten worden gestimuleerd.
 • ✔️ Efficiënt gebruik van online middelen: Door de behoeften en gedragingen van burgers te begrijpen, kunnen overheden middelen effectiever toewijzen, kosten verlagen en de dienstverlening verbeteren.
 • ✔️ Versterkte overheidsprestaties: online BEM kan bijdragen aan betere beleidsbeslissingen, meer responsieve dienstverlening en een algehele efficiëntere en effectievere overheid.

Meer: AI-skilling voor de 2e kamer, De impact van AI op de arbeidsmarkt & Huur Tony als AI-spreker @Speakersacademy

Voorbeelden van online BEM-praktijken:

 • ✔️ Online burgeronderzoek: Uitvoeren van enquêtes, interviews en gebruikstesten om de behoeften en verwachtingen van burgers te begrijpen.
 • ✔️ Online personas: Het maken van gedetailleerde profielen van typische burgers om diensten en communicatie te personaliseren.
 • ✔️ Online servicemapping: Het in kaart brengen van de stappen die betrokken zijn bij het openen en gebruiken van overheidsdiensten om potentiële pijnpunten te identificeren.
 • ✔️ Online analytics: Het bijhouden van gegevens over burgerinteracties, dienstgebruik en tevredenheid om de effectiviteit van CEM te meten.
 • ✔️ Onine benchmarking: Het vergelijken van overheidsdiensten met beste praktijken en branchenormen om gebieden voor verbetering te identificeren.
 • ✔️ Continue online feedbackloops: Voortdurend onine feedback van burgers verzamelen om problemen snel te identificeren en aan te pakken.
 • ✔️ Skill-based development van frontliniepersoneel: Mensen die contact met burgers hebben moeten de juiste online soft- en hard skills leren die ze nodig hebben om uitzonderlijke burgerervaringen te realiseren.

ONLINE BEM in actie:

De gemeente San Francisco heeft een ONLINE BEM-programma geïmplementeerd met de naam “MySFGov” dat tot doel heeft burgers een naadloze en gepersonaliseerde ervaring te bieden bij het omgaan met de stad. Het programma omvat een verscheidenheid aan functies, zoals:

 • ✔️ Een centraal punt voor toegang tot alle stadsdiensten: Burgers kunnen alle stadsdiensten, zoals het betalen van belastingen, het registreren van een bedrijf en het indienen van vergunningen, via een enkele online portal openen.
 • ✔️ Persoonlijke aanbevelingen: Het systeem kan burgers persoonlijke aanbevelingen geven voor diensten waarvoor ze in aanmerking komen of die relevant kunnen zijn voor hun behoeften.
 • ✔️ Meertalige ondersteuning: Het systeem is beschikbaar in zes talen, waardoor het toegankelijk is voor een breder scala aan burgers.
De-nieuwe-normaal-economie-Hybride-werken-en-thuiswerken-voor-managers-en-medewerkers-door-Tony-de-Bree-mockup

De nieuwe normaal economie

Hybride werken en thuiswerken voor managers en medewerkers

$8,99

Inclusief multiple-choice test, gratis checklists en chatgpt prompts.

De toekomst van ONLINE BEM:

Naarmate technologie inclusief AI blijft evolueren, zal online bem steeds belangrijker worden voor politici, en rijksambtenaren bij alle organisaties van de overheid. Nieuwe technologieën, zoals kunstmatige intelligentie en machine learning, kunnen worden gebruikt om nog meer gepersonaliseerde, effectiev en efficiënte online overheidsdiensten te creëren met de burger als klant centraal. Overheden die deze technologieën kunnen benutten, zullen een betere ervaring voor hun burgers kunnen bieden en een meer responsieve en effectieve overheid kunnen creëren.

Conclusie:

Online bem is een essentieel hulpmiddel voor politici en ambtenaren die de ervaring van hun burgers online willen verbeteren en zo het vertrouwen willen herstellen. Door een burgergerichte aanpak te hanteren, kunnen politici en ambtenaren online diensten creeren die handig, toegankelijk en effectief zijn met een positieve online burgerervaring als resultaat. Dit kan leiden tot toegenomen vertrouwen, tevredenheid en efficiëntie, die essentieel zijn voor het bouwen van een sterke en levendige democratie.

Voorwaarde daarvoor is dat de bureaucratische organisatie van ministeries en andere overheidsinstellingen integraal worden getransformeerd met innovatieve tools zoals het AI model canvas inclusief de bestaande organisatiecultuur en de virtuele organisatie als organisatiestructuur als een van de ‘7 hefbomen van verandering’.

Maak direct in afspraak.

Heb je vragen over hoe jij snel de voor jou relevante burgerervaring management kennis en vaardigheden kunt leren, aan voor jou relevante AI-skilling kunt doen, met AI-ondersteund leren als een van de belangrijke uitgangspunten? Op basis van eerlijk AI-leeradvies op maat en op afroep of andere vragen of behoeften, stuur me dan hier een email, bel me op 063487806 of nog beter, stuur me eerst een WhatsApp-bericht, oké? Dan maken we meteen een afspraak voor vrijblijvend leeradvies.

Met vriendelijke groet, Tony de Bree

p.s. Let’s contect op LinkedIn  en volg me op Instagram (ik doe niets meer op X).

About the Author: Tony de Bree

Tony de Bree werkte 26 jaar in de financiële dienstverlening bij ABN Amro .In 2001 begon hij naast zijn vaste baan online geld te verdienen vanuit huis met korte e-books. In 2011 ruilde hij de corporate wereld in om zzp'er te worden met zijn virtuele eenmanszaak. Hij helpt corporates, startups, scale-ups , ondernemingsraden en de overheid met on-demand consulting, training, coaching en digitale producten om succesvol AI te kunnen inzetten.

You might like

error: Content is beveiligd !!