Hoe staat het met de auteursrechten op met AI gegenereerde content in Nederland?

Hoe staat het met de auteursrechten op met AI gegenereerde content in Nederland door Tony de Bree

Hoe staat het met de auteursrechten op met AI gegenereerde content in Nederland?

Goedemorgen, een van de meest gestelde vragen op dit moment is hoe het staat met de auteursrechten op met AI gegeneerder content in Nederland. Bij wie de auteursrechten op met AI gegenereerde content in Nederland liggen is nog niet in alle gevallen duidelijk. Of eigenlijk niet.

De-nieuwe-normaal-economie-Hybride-werken-en-thuiswerken-voor-managers-en-medewerkers-door-Tony-de-Bree-mockup

De nieuwe normaal economie

Hybride werken en thuiswerken voor managers en medewerkers

$8,99

Inclusief multiple-choice test, gratis checklists en chatgpt prompts.

De wet stelt dat een werk auteursrechtelijk beschermd is als het een “eigen oorspronkelijk karakter” heeft en het “persoonlijk stempel” van de maker draagt. Dit impliceert menselijk auteurschap.

In een aantal gevallen is het duidelijker dat AI-gegenereerde content auteursrechtelijk mogelijk beschermd is. Dit is bijvoorbeeld het geval als AI-software wordt gebruikt om een nieuw werk te creëren dat een significante bijdrage levert aan de creativiteit van het eindproduct. Denk hierbij aan AI-software die een nieuw schilderij creëert op basis van een bestaande kunststijl, of een AI-software die een nieuw verhaal schrijft op basis van een bestaande plotlijn.

MeerChatGPT en de arbeidsmarktOn-Demand AI Learning & Development, In-Company AI Learning & Development

In andere gevallen is het nog minder duidelijk of AI-gegenereerde content auteursrechtelijk beschermd is. Dit is bijvoorbeeld het geval als de AI-software wordt gebruikt om een werk te genereren dat bestaat uit bestaande elementen, zoals tekst of afbeeldingen. In deze gevallen is het belangrijk om te kijken naar de mate waarin je AI-software gebruikt hebt om te komen tot het eindproduct.

download-823x978-10

Persoonlijke ontwikkeling in crisistijd

Zo maak je snel een relevant persoonlijk ontwikkelingsplan

$8.99

Bonus: een gratis random multi-ple choice test & checklists.

In Nederland is er nog geen rechtspraak geweest over de auteursrechten op AI-gegenereerde content. De Europese Commissie is wel bezig met wetgeving om deze kwestie te regelen. In een voorstel van de commissie wordt gesteld dat AI-gegenereerde content auteursrechtelijk beschermd kan zijn als de AI-software wordt gebruikt om een nieuw werk te creëren dat een significante bijdrage levert aan de creativiteit van het eindproduct. Ook die beschrijving is nog niet echt bruikbaar.

Totdat er nieuwe wetgeving in Nederland is, is het raadzaam om bij twijfel over de auteursrechten op AI-gegenereerde content contact op te nemen met een gespecialiseerde jurist.

Hier is een aantal tips voor het bepalen of AI-gegenereerde content auteursrechtelijk beschermd is:

  • 1. Bepaal of het werk een “eigen oorspronkelijk karakter” heeft. Dit betekent dat het werk niet slechts een kopie of samenstelling is van bestaande werken.
  • 2. Bepaal of het werk het “persoonlijk stempel” van de maker draagt. Dit betekent dat het werk een uitdrukking is van de creativiteit of persoonlijkheid van de maker.
  • 3. Bepaal of de AI-software een significante bijdrage heeft geleverd aan de creativiteit van het eindproduct. Dit betekent dat de AI-software meer heeft gedaan dan alleen bestaande elementen combineren.

Als je een van deze vragen met “ja” kunt beantwoorden, is het waarschijnlijker dat de AI-gegenereerde content mogelijk auteursrechtelijk beschermd is.

Neem nu contact op voor jouw persoonlijk AI right-skilling plan

Wil jij meer weten over jouw persoonlijke AI right-skilling plan, bel me dan nu op 06-3487806 of nog beter, what’s app me eerst even, ok? Dan spreken we direct af.

Succes en sterkte als je vaste baan op de tocht staat.
Tony de Bree

p.s.
Laten we contact maken op LinkedIn  en volg me op Instagram en op Twitter in het Nederlands: @2urigewerkdag@wordpresszzpers en @dagboekbankier.

About the Author: Tony de Bree

Tony de Bree werkte 26 jaar in de financiële dienstverlening bij ABN Amro .In 2001 begon hij naast zijn vaste baan online geld te verdienen vanuit huis met korte e-books. In 2011 ruilde hij de corporate wereld in om zzp'er te worden met zijn virtuele eenmanszaak. Hij helpt corporates, startups, scale-ups , ondernemingsraden en de overheid met on-demand consulting, training, coaching en digitale producten om succesvol AI te kunnen inzetten.

You might like

error: Content is beveiligd !!