Waarom AI snel hoog op de agenda in de boardroom moet staan

Waarom AI snel hoog op de agenda in de boardroom moet staan door Ai in the boardroom spreker Tony de Bree -7

Waarom AI snel hoog op de agenda in de boardroom moet staan

Kunstmatige intelligentie (AI) transformeert het bedrijfsleven zowel offline als online in rap tempo door o.a. de democratisering van AI, en het is essentieel voor leden van raden van besturen (RvB), leden van raden van commissarissen (RvC) en toezichthouders om snel relevante kennis en ervaring op te doen wat AI inhoudt, welke typen er zijn en de implicaties ervan voor hun bedrijven. 

Hier zijn enkele van de belangrijkste redenen waarom AI bovenaan de agenda van raden van bestuur (RvB) van raden van commisssarissen (RvC) en van toezichthouders moet staan en snel:

✔️ AI kan innovatie en groei stimuleren. AI kan worden gebruikt om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen, de operationele efficiëntie te verbeteren en bovenal nieuwe bedrijfsmodellen te creëren om de AI-gestuurde organisatie op te bouwen. Bedrijven die niet op de juiste manier in AI investeren, lopen het risico achterop te raken bij hun concurrenten. 

✔️ AI kan de besluitvorming verbeteren. AI kan grote hoeveelheden gegevens analyseren om patronen en trends te identificeren die voor mensen moeilijk of onmogelijk te zien zouden zijn. Dit kan bedrijven helpen betere beslissingen te nemen over alles, van prijsstelling en marketing tot productontwikkeling en supply chainmanagement. 

✔️ AI kan taken automatiseren en de productiviteit verbeteren. AI kan veel routinematige taken automatiseren, zoals gegevensinvoer en klantenservice. Dit kan werknemers vrijmaken om zich te concentreren op strategischer werk, en het kan ook de nauwkeurigheid en efficiëntie verbeteren. 

✔️ AI kan nieuwe banen creëren. Hoewel AI sommige taken zal automatiseren (zie de toekomst van werk), wordt ook verwacht dat het nieuwe banen creëert in sectoren zoals data-analyse, machine learning en AI-ontwikkeling. Maar onderzoek van o.a. Goldman Sachs wijst uit dat AI waaronder ChatGPT ook veel banen gaat kosten. Lees de blogs ChatGPT en de arbeidsmarkt.

Lees ook: Generatieve AI,, AI in de boardroom – meest gestelde vragen en antwoorden & AI in de boardroom sessies

✔️ AI kan bedrijven helpen te voldoen aan regelgeving. AI kan worden gebruikt om gegevens te monitoren en te analyseren om mogelijke compliance-risico’s te identificeren. Dit kan bedrijven helpen kostbare boetes en sancties te voorkomen. Zie ook de sessie ‘AI de toekomst van

Naast deze specifieke voordelen kan AI bedrijven ook helpen om:

✔️ Een AI-gedreven organisatie, een ‘AI-powered organization’, zoals McKinsey consultants het in 2019 al noemden in HBR (zie hier) te worden – AI kan worden gebruikt om een succesvol nieuw AI-gedreven bedrijfsmodel te ontwerpen en te implementeren, ondersteund door een AI-gedreven bedrijfsecosystemen met een AI-gedreven organisatieontwerp met behulp van het AI-Model Canvas van Tony de Bree.  

De ai-powered organisatie heeft als structuur de virtuele organisatie die je met behulp van dit ebook kunt opzetten:

De-nieuwe-normaal-economie-Hybride-werken-en-thuiswerken-voor-managers-en-medewerkers-door-Tony-de-Bree-mockup

De nieuwe normaal economie

Hybride werken en thuiswerken voor managers en medewerkers

$8,99

Inclusief multiple-choice test, gratis checklists en chatgpt prompts.

✔️ Meer klantgericht te worden. AI kan worden gebruikt om klantgegevens te verzamelen en te analyseren om beter inzicht te krijgen in de behoeften en voorkeuren van klanten. Dit kan bedrijven helpen producten en diensten te ontwikkelen die beter aansluiten bij de behoeften van klanten. 

✔️ Nieuwe markten te betreden. AI kan worden gebruikt om nieuwe marktmogelijkheden te identificeren en effectieve strategieën te ontwikkelen om die markten te betreden. 

✔️ Digitale blauwe oceanen te onsluiten. AI kan worden ingezet om klanten en prospects te bedienen die niet of slecht worden bediend in digitale blauwe oceanen. 

paperbackstack-1

Digital Strategy MappingDigital Leadership In The Online Platform Economy

$8,99

Inclusief een multiple-choice test, gratis canvassen en een gratis ebook.

 ✔️ Het risicomanagement te verbeteren. AI kan worden gebruikt om AI-risico’s te identificeren en te beoordelen en om strategieën te ontwikkelen om die risico’s te verminderen, te mitigeren.

Kortom, AI biedt veel mogelijkheden om bedrijven van alle groottes succesvol digitaal te transformeren met behulp van AI.

Het is belangrijk dat leden van raden van bestuur, van raden van commissarissen en toezichthouders zich bewust zijn van de kansen en bedreigingen van AI en snel de juiste stappen ondernemen om die bedreigingen te verminderen en daarvoor snel de relevante kennis en ervaring voor op doen.

En dat kan door snel een korte AI in de boardroomsessie door Tony de Bree bij @speakersacademy te boeken.

Vraag nu een offerte aan

Neem contact op.

Heb je andere vragen of behoeften, stuur me dan hier een email, bel me op 063487806 of nog beter, stuur me eerst een WhatsApp-bericht, oké? Dan maken we meteen een afspraak. Dan bespreken we direct of ik je kan helpen of niet.

Met vriendelijke groet, Tony de Bree

p.s. Let’s contect op LinkedIn  en volg me op Instagram en op X in het Nederlands: @2urigewerkdag@wordpresszzpers en @dagboekbankier.

About the Author: Tony de Bree

Tony de Bree werkte 26 jaar in de financiële dienstverlening bij ABN Amro .In 2001 begon hij naast zijn vaste baan online geld te verdienen vanuit huis met korte e-books. In 2011 ruilde hij de corporate wereld in om zzp'er te worden met zijn virtuele eenmanszaak. Hij helpt corporates, startups, scale-ups , ondernemingsraden en de overheid met on-demand consulting, training, coaching en digitale producten om succesvol AI te kunnen inzetten.

You might like

error: Content is beveiligd !!