Wat is minimalisme?

Wat is minimalisme door Tony de Bree

Wat is minimalisme?

Sinds het begin van de Corona-pandemie is minimalisme steeds belangrijker geworden. Wat is minimalisme eigenlijk?

Minimalisme is:

Minimalisme, ofwel minimalism in het Engels, is begonnen als een kunststroming, maar voor veel mensen is het inmiddels een levensstijl geworden. Een minimalist focust zich op de essentie en probeert al het overige achterwege te laten. 

In de praktijk betekent ‘minimalisme’ minderen, jezelf een minimalistische levensstijl aanmeten.

Wat minimalisme is en wat het niet is

Er zijn veel misvattingen over minimalisme en veel mensen lijken het bijna als een wapen te gebruiken – als iets dat ze kunnen gebruiken om zich te onderscheiden van anderen en om te pronken!

Daar gaat het dus juist helemaal niet over. In plaats daarvan gaat minimalisme over het stoppen met jezelf vergelijken met anderen en het stoppen met verlangen naar veel materiele dingen die je b.v. in dure tijdschriften ziet of op t.v. in reclames.

Lees ook: ‘Wat is de ‘digitale economie?’, ‘Wat is de ‘social distancing economie’?’, ‘Wat is ‘de betekeniseconomie’?’, ‘Wat is ‘minimalistische ondernemen’?’  ‘Wat is personal right-skilling?, ‘Wat is ‘digital right-skilling’?’ & ‘Wat is ‘on demand leren’?’ 

In plaats daarvan gaat het om weten wat je uit het leven wilt halen en weten hoe je daar kunt komen. Gewoon. Het gaat erom het ‘lawaai’ te verminderen, zodat je je kunt concentreren op wat echt belangrijk is. Voor jezelf en voor anderen.

Als je bijvoorbeeld iemand bent die denkt dat tijd doorbrengen met familie het belangrijkste is, dan zul je misschien gestrest raken over het feit dat je op dit moment zoveel moet werken bij je huidige werkgever. Zoveel dat je bijna geen tijd voor je familie hebt en al helemaal niet voor jezelf.

Je wilt echter je best doen voor degenen van wie je houdt en dus koop je een groter huis, koop je mooie kleren voor ze en neem je ze mee op steeds duurdere en steeds verdere vakanties. Je ziet advertenties voor speelgoed voor je kinderen op tv en je koopt ze voor hen. Komt je dat bekend voor? Mij wel. Dat is wat ik deed tot eind 2011. Ik voelde me schuldig en probeerde mijn afwezgheid te compenseren.

En ik kocht ook veel nutteloze dingen voor mijzelf…..als impulsaankopen omdat ik geen tijd en energie had om de dingen te doen die ik echt leuk vond voor mijzelf. Het resultaat: je werkt steeds meer, je werkt steeds later en je komt steeds meer gestrest thuis. met alle gevolgen vandien voor je gezin en je vrienden.

Omdat je steeds ‘meer’ wilt, vergeet je wat je in eerste instantie eigenlijk echt belangrijk in je leven vond.

Als je in plaats daarvan naar een kleiner huis zou verhuizen, minder dure vakanties naar het buitenland zou nemen en minder ‘dingen’ zou kopen, dan zou je minder uren hoeven werken bij je baas of in je eigen bedrijf, meer geld overhouden en minder hoeven werken.

Je familie zou financieel stabieler zijn en je zou zelf veel gelukkiger en minder gestrest zijn. Het resultaat is dat je meer tijd voor je gezin zou hebben en niet onbelangrijk….ook voor jezelf!

Meer tips en ervaringen over een minimalistische levensstijl?

Als je meer wilt lezen over een ‘less is more’ minimalistische levensstijl voor jou persoonlijk en voor je omgeving, lees dan hoofdstuk 2 van ‘Groeien zonder te groeien. Succesvol ondernemen in de betekeniseconomie’ inclusief het aangrijpende verhaal van Rob Oostdam en van Joel Junior die vanuit Angola een nieuw leven opbouwde in Rotterdam.

p.s.
Laten we contact maken op LinkedIn  en volg me op Instagram en op Twitter in het Nederlands: @2urigewerkdag@wordpresszzpers en @dagboekbankier.

About the Author: Tony de Bree

Tony de Bree werkte 26 jaar in de financiële dienstverlening bij ABN Amro .In 2001 begon hij naast zijn vaste baan online geld te verdienen vanuit huis met korte e-books. In 2011 ruilde hij de corporate wereld in om zzp'er te worden met zijn virtuele eenmanszaak. Hij helpt corporates, startups, scale-ups , ondernemingsraden en de overheid met on-demand consulting, training, coaching en digitale producten om succesvol AI te kunnen inzetten.

You might like

15 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is beveiligd !!