Wat is minimalistisch ondernemen?

Wat is minimalistisch ondernemerschap door Tony de Bree

Wat is minimalistisch ondernemen?

Binnen het alternatieve ‘groeien zonder te groeien’ financieel-economisch systeem van betekenisvol ondernemen kan minimalistisch ondernemerschap een belangrijke rol spelen als grondhouding voor de manier waarop jij zaken wilt doen.

Wat is minimalistisch ondernemen?

Het idee achter minimalistisch ondernemerschap, een logisch onderdeel van je eigen versie van een minimalistische levenstijl (hoofdstuk 2 uit ‘Groeien zonder te groeien. Succesvol ondernemen in de betekeniseconomie’) is dat je je heel bewust bent van wat echt nodig is om je bedrijf tot een succes te maken en daar bewuste keuzes in maakt. Basisidee persoonlijk en zakelijk is ‘Less is more’.

Minimalistisch ondernemen is:

Een minimalistische ondernemer is zich bewust van wat echt nodig is om het bedrijf tot een succes te maken en daar bewuste keuzes in maakt, daar bewuste afslagen in neemt om het bedrijf klein te houden (te ‘groeien zonder te groeien’) en op een duurzame manier voldoende inkomen genereert.

Hier zijn twee praktische voorbeelden van wat minimalistisch ondernemen in de praktijk inhoudt:

 Bezittingen
Geen (duur) eigen kantoor; geen of zo min mogelijk eigen personeel, je niet richten op ‘zo veel mogelijk klanten hebben’, geen eigen pc’s en printers, geen grote afdelingen met zo veel mogelijk mensen ‘onder je’ en geen
andere overbodige statussymbolen.

• Spanning en stress
Minder personeel, minder dure bezittingen en geen externe financiering betekent minder stress, minder zorgen, minder vergaderen en minder geld hoeven te verdienen om je schulden af te lossen en/of rente te betalen. Je hebt dus meer tijd en energie voor andere dingen. Mooi toch?

Meer: Waarom ‘Groeien zonder te groeien. Succesvol ondernemen in de betekeniseconomie? & ‘7 mythes rond de oude normaal ‘groeien moet’ economie & ‘Groeien zonder te groeien nu ook beschikbaar als luisterboek’.

Door minimalistisch te ondernemen is het ook financieel & economisch gezien veel gemakkelijker om je bedrijf offline en online te starten en het vervolgens op een duurzame manier verder te laten ‘Groeien zonder te groeien’: als je het geld niet onnodig uitgeeft of leent hoef je het ook niet te verdienen.

Minimalistisch ondernemen is dus een goede basis om met je eigen onderneming in de betekeniseconomie op een duurzame en eerlijke manier genoeg geld te verdienen. Gecombineerd met een minder stressvol leven en in balans met je omgeving en met jezelf. En daar speelt je eigen ‘lean & mean’ virtuele organisatie een grote rol bij: geen managers boven je en geen of nauwelijks vast personeel! Heerlijk.

Wil jij minimalistisch gaan ondernemen in de ‘social-distancing economie’?

Wil je weten hoe jij als intrapeneur of als ondernemer succesvol kunt zijn in de betekeniseconomie en hoe minimalistisch ondernemerschap je daarbij kan helpen, whatsapp of bel me dan op 06-34387806, of of stuur me hier een email. Dan plannen we een online kennismakingsgesprek, ok?

Vriendelijke groeten,
Tony de Bree

p.s.
Laten we contact maken op LinkedIn  en volg me op Instagram en op Twitter in het Nederlands: @2urigewerkdag@wordpresszzpers en @dagboekbankier.

About the Author: Tony de Bree

Tony de Bree werkte 26 jaar in de financiële dienstverlening, waaronder in corporate venturing, e-commerce & Compliance. In 2001 begon hij naast zijn vaste baan bij ABN Amro online geld te verdienen vanuit huis met e-books & software. Vanaf 2011 is hij zelfstandig ondernemer met zijn virtuele eenmanszaak. Hij helpt executives, zzp'ers, startups, scale-ups en ondernemingsraden met on-demand oplossingen en on-demand digital products om succesvol online te starten, te groeien & te overleven met ICT.

You might like

15 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen