Hoe om te gaan met ontslag door Corona?

Hoe om te gaan met ontslag door Corona door Tony de Bree

Goedemorgen,

Je staat elke dag op en denkt na over de dingen die je die dag moet doen als je naar kantoor gaat of zoals nu vanuit huis met je collega’s via Teams of Zoom dagelijks doet.  Je voelt je soms onzeker, maar je weet dat het goed is om een ​​baan te hebben die de rekeningen betaalt, zeker in deze tijd.

Dan ontvang je plotseling na je vakantie een email waarin je baas je vraagt om met een aantal andere collega’s naar kantoor naar een vergaderruimte te komen. Er is ook een persoon van Human Resources bij de vergadering. Vervolgens geeft je baas aan iedereen het nieuws dat ze hun baan verliezen. Waaronder jij.

Dat is wat ik zelf meemaakte in Q3 van 2011 (lees ‘Dagboek van een bankier’ wat er precies gebeurde). Maar ik was er op voorbereid en vond het zelfs prima. Maar ontslagen worden is hoe dan ook nooit gemakkelijk. Je eerste gedachte is: hoe ga ik de rekeningen betalen? Heb je  genoeg geld om je uitgaven voor de komende maanden te dekken? Het is niet zo eenvoudig als vroeger om een ​​nieuwe vaste baan te vinden. Zelfs als je iets vindt, duurt het enkele maanden voordat je bij een ander bedrijf aan de slag gaat, een beetje afhankelijk van je leeftijd en je opleidingsniveau natuurlijk. 

De eerste stap is om niet in paniek te raken. Je vaste baan verliezen is een zware slag. Het is echter niet het einde van de wereld. Je zult uiteindelijk wel ander werk vinden, maar misschien niet meer een andere vaste baan met hetzelfde salaris en op hetzelfde niveau. 

Concentreer je in ieder geval niet op wat er met je vaste baan is gebeurd. Dat is het verleden. Concentreer je in plaats daarvan op hoe je de situatie kunt veranderen door op de juiste manier om te gaan met deze tegenslag en je te focussen op ‘wat wel’. Want daar krijg je energie van.

Lees ook: ‘Wat is persoonlijke right skilling?’, ‘Corporate skills zijn irrelevant als je ondernemer wilt worden’,  ‘Werk kwijt na je vijftigste? Begin een 50plus startup  & ”Geld verdienen met jezelf’ nu als bijgewerkt luisterboek’

Sommige mensen gebruiken drugs en alcohol nadat ze zijn ontslagen, en dat moet je vermijden. Het is gemakkelijk om verslaafd te raken, en als je dat eenmaal doet, is het een uitdaging om die situatie te boven te komen. Het kan ertoe leiden dat je je zoektocht naar een andere baan of ander werk uitstelt. Erger nog, je zult je waarschijnlijk van je familie en van je vrienden vervreemden. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is alcohol namelijk een kalmerend middel. Als je niet goed weet wat je moet doen en je gaat die kant op, dan zal dit gedrag je in een neerwaartse spiraal doen belanden.  

Hier zijn 4 persoonlijke tips:

  • Probeer te bezuinigen. Kijk zo snel mogelijk naar je uitgaven en schrap niet noodzakelijke uitgaven. Meestal scheelt dat direct een hele hoop. 
  • Hopelijk heb je wat geld gespaard voor noodgevallen. Gebruik dan dit geld in plaats van nog meer op krediet te kopen of nog meer schulden aan te gaan.
  • Als je niet voldoende inkomsten hebt, zorg er dan voor dat je je hypotheek of huur betaalt voordat je enige andere uitgaven doet.
  • Onderhandel over betalingsvoorwaarden op andere rekeningen en facturen.

Wil jij eerlijk werkadvies, opleidingsadvies & coaching?

Wil je weten wat voor jou de beste werkmarkt-optie is met de meeste slaagkans, welke opleidingen offline en online je daarvoor snel zou kunnen volgen voor jouw persoonlijke right-skillinplan op maat? Whatsapp of bel me dan op 06-34387806.

Succes en houd je aan de 1,5 afstand, ok?
Tony de Bree

p.s.
Laten we contact maken op LinkedIn  en volg me op Instagram en op Twitter in het Nederlands: @ikstartonline@2urigewerkdag@wordpresszzpers en @dagboekbankier.

 

About the Author: Tony de Bree

Tony de Bree werkte 26 jaar in de financiële dienstverlening, waaronder in corporate venturing, e-commerce & Compliance. In 2001 begon hij naast zijn vaste baan bij ABN Amro online geld te verdienen vanuit huis met e-books & software. Vanaf 2011 is hij zelfstandig ondernemer met zijn virtuele eenmanszaak. Hij helpt executives, zzp'ers, startups, scale-ups en ondernemingsraden met on-demand oplossingen en on-demand digital products om succesvol online te starten, te groeien & te overleven met ICT.

You might like

1 Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error: Content is protected !!