Hoe staat het met de auteursrechten van prompts voor ChatGPT en andere language models als Google Bard, Midjourney & Dall-E? in Nederland?

Hoe staat het met de auteursrechten van prompts voor ChatGPT en andere language models als Google Bard, Midjourney & Dall-E in Nederland door Tony de Bree -2

Hoe staat het met de auteursrechten van prompts voor ChatGPT en andere language models zoals Google Bard, Midjourney of Dall-E in Nederland?

In Nederland zijn de auteursrechten van prompts voor ChatGPT en andere language models zoals Bard, Midjourney of Dall-e nog niet in alle gevallen duidelijk of eigenlijk bijna helemaal niet. De wet stelt dat een werk auteursrechtelijk beschermd is als het een “eigen oorspronkelijk karakter” heeft en het “persoonlijk stempel” van de maker draagt. Dit impliceert menselijk auteurschap.

De-nieuwe-normaal-economie-Hybride-werken-en-thuiswerken-voor-managers-en-medewerkers-door-Tony-de-Bree-mockup

De nieuwe normaal economie

Hybride werken en thuiswerken voor managers en medewerkers

$8,99

Inclusief multiple-choice test, gratis checklists en chatgpt prompts.

In een aantal gevallen is het op het eerste gezicht duidelijker dat prompts auteursrechtelijk beschermd zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval als de prompt een nieuw werk creëert dat een significante bijdrage levert aan de creativiteit van het eindproduct. Denk hierbij aan een prompt die een AI-software aanmoedigt om een nieuw verhaal te schrijven in een bepaalde stijl, of een prompt die een AI-software aanmoedigt om een nieuw schilderij te maken in een bepaalde kunststijl.

In andere gevallen is het nog minder duidelijk of prompts auteursrechtelijk beschermd zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval als de prompt bestaat uit bestaande elementen, zoals tekst of afbeeldingen. In deze gevallen is het belangrijk om te kijken naar de mate waarin de menselijke gebruiker van de AI-software een bijdrage heeft geleverd aan de prompt.

In Nederland is er tot op dit moment nog geen rechtspraak geweest over de auteursrechten van prompts. De Europese Commissie is wel bezig met wetgeving om deze kwestie te regelen. In een voorstel van de commissie wordt gesteld dat prompts auteursrechtelijk beschermd kunnen zijn als de prompt ‘een significante bijdrage levert aan de creativiteit van het eindproduct’. Maar wat ‘significant’ is, is nog niet duidelijk.

Lees ook: Wat is de on-demand economie?ChatGPT en de arbeidsmarktWat is persoonlijk right-skilling?Wat is digital right-skilling? & Wat is on-demand leren?

Totdat er nieuwe wetgeving is, is het raadzaam om bij twijfel over de auteursrechten van prompts contact op te nemen met een gespecialiseerde jurist en vooral te blijven onderzoeken of er al jurisprudentie is of komt.

Hier zijn een aantal tips voor het bepalen of prompts auteursrechtelijk beschermd zijn:

1. Bekijk of de prompt een “eigen oorspronkelijk karakter” heeft. Dit betekent dat de prompt niet slechts een kopie of samenstelling is van bestaande werken.

2. Draagt de prompt het “persoonlijk stempel” van de maker?  Dit betekent dat de prompt op een of andere manier een uitdrukking is van de unieke creativiteit of persoonlijkheid van de maker.

3. Bepaal of de AI-software een duidelijke unieke bijdrage heeft geleverd aan het eindproduct. Dit betekent dat de AI-software meer heeft gedaan dan alleen bestaande elementen combineren.

Als je een van deze vragen met “ja” kunt beantwoorden, is het waarschijnlijker dat de prompt mogelijk auteursrechtelijk beschermd is.

Specifiek voor prompts voor chatGPT en andere language models is er een aantal extra overwegingen. Zo is het belangrijk om te kijken naar de mate waarin de prompt de AI-software opdracht geeft om iets heel nieuws te creëren dat een duidelijke, creatieve en unieke bijdrage levert in het eindproduct. Als de prompt er alleen maar voor zorgt dat de AI-software alleen bestaande elementen combineert, is het minder waarschijnlijk dat de prompt auteursrechtelijk beschermd is.

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de mate waarin jij als de gebruiker van de AI-software iets aantoonbaar hebt toegevoegd aan de prompt, iets unieks, iets innovatiefs. Als je als prompt engineer de prompt zelf hebt samengesteld of fundamenteel hebt aangepast, dan is de kans groter en waarschijnlijker dat de prompt auteursrechtelijk beschermd is.

Uiteindelijk is de vraag of een prompt auteursrechtelijk beschermd is een complexe vraag die afhankelijk is van de specifieke omstandigheden inclusief de jurisdictie. Het is raadzaam om bij twijfel contact op te nemen met een gespecialiseerde jurist.

download-823x978-10

Persoonlijke ontwikkeling in crisistijd

Zo maak je snel een relevant persoonlijk ontwikkelingsplan

$8.99

Bonus: een gratis random multi-ple choice test & checklists.

Neem nu contact op voor jouw persoonlijk AI right-skilling plan

Wil jij meer weten over jouw persoonlijke AI right-skilling plan, bel me dan nu op 06-3487806 of nog beter, what’s app me eerst even, ok? Dan spreken we direct af.

Succes en sterkte als je vaste baan op de tocht staat.
Tony de Bree

p.s.
Laten we contact maken op LinkedIn  en volg me op Instagram en op X in het Nederlands: @2urigewerkdag@wordpresszzpers en @dagboekbankier.

About the Author: Tony de Bree

Tony de Bree werkte 26 jaar in de financiële dienstverlening bij ABN Amro .In 2001 begon hij naast zijn vaste baan online geld te verdienen vanuit huis met korte e-books. In 2011 ruilde hij de corporate wereld in om zzp'er te worden met zijn virtuele eenmanszaak. Hij helpt corporates, startups, scale-ups , ondernemingsraden en de overheid met on-demand consulting, training, coaching en digitale producten om succesvol AI te kunnen inzetten.

You might like

error: Content is beveiligd !!