3 manieren om de economie te beschrijven en te analyseren

Goedemorgen

Er zijn meerdere manieren om de economie te beschrijven en te analyseren. Deze manieren zijn grofweg te verdelen in drie categorieën: macro, micro en meso analyse. Ze helpen je bij het starten, analyseren en veranderen van je organisatie en het businessmodel en het verdienmodel van je onderneming.  

In dit blog wordt in het kort de betekenis van meso, micro en macro analyse uitgelegd en kijken hoe deze gebruikt kunnen worden in verschillende omstandigheden waaronder tijden een crisis zoals de Corona-pandemie.  

Macro-, meso- en micro-economie

  • Macro-economie:  richt zich op het bredere online en offline economische landschap. Hierop hebben bedrijven zeer weinig tot geen controle. Echter, het beïnvloedt de organisatie wel. Monetair & fiscaal beleid zijn hier duidelijke voorbeelden van, maar het kan ook gaan om bijvoorbeeld milieuwetgeving.
  • Meso-economie. De macro-economie richt zich op de analyses van sectoren/bedrijfstakken. Bij de Corona-steunpakketten wordt vanuit sociale zaken en vanuit Economische zaken uitgegaan van traditionele sectoren. 
  • Micro-economie. Micro-economie houdt zich bezig zich op de activiteiten binnen de organisatie waar je als ondernemer de meeste controle over hebt. 

Lees ook: ‘7 Digitale trends voor zelfstandige ondernemers in 2021‘Wat is ‘de nieuwe economie’?’, ‘De toekomst van managen, organiseren en samenwerken’ & ‘Hoe financier je je onderneming?’

Van buiten naar binnen.

Alle drie deze analyses moet je snel van buiten naar binnen en dus niet van binnen naar buiten zoals de KvK en de Rabo Bank je verteellen maken om bruikbare bedrijfsanalyse om tot een juiste probleemanalyse te komen en snel de juiste integrale veranderaanpak of transformatieaanpak te kunnen kiezen en snel uitvoeren als onderdeel van je persoonlijke en zakelijke overlevingsplan en overlevingsstrategie. 

Meer weten over hoe jij snel een goede probleemanalyse inclusief een goede bedrijfsanalyse maakt en invoert? Maak dan direct een vrijblijvende afspraak via dit formulier of via de andere contactmogelijkheden via de knop rechtsonder op deze site. 

Vriendelijke groeten,
Tony de Bree

p.s.
Laten we contact maken op LinkedIn  en volg me op Instagram en op Twitter in het Nederlands: @ikstartonline, @2urigewerkdag@wordpresszzpers en @dagboekbankier.

 

About the Author: Tony de Bree

Tony de Bree werkte 26 jaar in de financiële dienstverlening, waaronder in corporate venturing, e-commerce & Compliance. In 2001 begon hij naast zijn vaste baan bij ABN Amro online geld te verdienen vanuit huis met e-books & software. Vanaf 2011 is hij zelfstandig ondernemer met zijn virtuele eenmanszaak. Hij helpt executives, zzp'ers, startups, scale-ups en ondernemingsraden met on-demand oplossingen en on-demand digital products om succesvol online te starten, te groeien & te overleven met ICT.

You might like

error: Content is beveiligd !!
Send Us A Message