Een overlevingsplan voor scale-ups, hoe maak je dat?

Een overlevingsplan voor scale-ups, hoe maak je dat door Tony de Bree

Een overlevingsplan voor scale-ups, hoe maak je dat?

Veel scale-ups zitten in grote financiele problemen. Ze vragen zich af: een overlevingsplan voor een scale-up, hoe maak je dat. Dat wordt in dit blog uitgelegd.

Wat is een overlevingsplan voor scale-ups?

“Een overlevingsplan voor scale-ups is een plan van aanpak, een ondernemingsplan of bedrijfsplan, dat erop gericht is om je in problemen verkerende scale-up te laten voortbestaan, te continueren of te stoppen.”

Uit je omgevingsanalyse en de probleemanalyse kan blijken dat je bestaande onderneming als geheel niet meer levensvatbaar is of dat je bedrijf een aantal verliesgevende onderdelen moet afsplitsen of failliet moet laten gaan, afhankelijk van de omvang en de structuur van je bedrijf. 

Stoppen is een laatste optie die je in je plan kunt uitwerken. Je overlevingsplan voorziet dan in een aanpak waarin je als dat nog mogelijk is een ‘zachte landing’ maakt en tot een gestructureerde exit kunt komen, liefst zonder faillissement.  

Lees ook: Wat is de online shakeout?, Wat is een oorzakenanalyse?

In de praktijk blijkt je in veel gevallen snel een een goed overlevingsplan voor je scale-up kunt maken. Door:

 1. snel de externe omgeving en de belangrijkste trends te analyseren.
 2. Onderzoek de oorzaken van je financiele problemen met een oorzakenanalyse.
 3. snel niet-noodzakelijke kosten te schrappen.
 4. je bestaande organisatie, business model & verdienmodel aan te passen.
 5. slim te automatiseren.
 6. zaken uit te besteden (outsourcing). 
 7. slim online en offline in te kopen.
 8. digitale producten en digitale/online diensten te gaan aanbieden.

Met behulp van snelle hulpmiddelen en tools uit ‘De scale-up blueprint’ waaronder innovatieve canvassen voor eigenaren van scaleups waaronder het scale-up model canvas, het organisatieontwerp canvas, en het change management canvas:

download-823x978-1-2

De scale-up blueprint (e-book)

Zo kun je succesvol groeien en schalen

€ 12,50

Inclusief canvassen zoals het Scale-up Model Canvas© en nog veel meer.

Conclusie.

Jouw eigen overlevingsplan voor je scale-up kan gebaseerd zijn op verschillende opties, welke één gemeenschappelijke doelstelling dienen: het doen overleven van je scale-up of een deel daarvan door virtueel organiseren in crisistijd, online & offline geld te gaan verdienen en niet-noordzakelijk kosten te beperken als onderdeel van jouw bedrijfsfinanciering in crisistijd.

Het is verstandig om daarbij verschillende business scenario’s te hanteren, afhankelijk van een aantal veronderstellingen. Voorbeelden zijn: 

 1. Er komt een volgende Coronagolf met een nieuwe variant. 
 2. Er komt een nieuwe gedeeltelijke lockdown. 
 3. Er komt geen nieuwe (gedeeltelijke) lockdown.
 4. De oorlog in Ukraine gaat lang duren en/of breidt zich zelfs uit. . 
 5. De energieprijzen blijven stijgen.  
 6. Grondstoffenprijzen blijven stijgen.

Maak een belafspraak.

Wil jij en de andere leden van je managementteam snel leren hoe je een overlevingsplan voor een scale-up kunt maken? Neem dan snel contact met me op voor een vrijblijvend gesprek of meer informatie.

Nog een prettige dag…..en blijf positief.

Tony de Bree

p.s.
Laten we contact maken op LinkedIn  en volg me op Instagram en op Twitter in het Nederlands: @2urigewerkdag, @wordpresszzpers en @dagboekbankier.

About the Author: Tony de Bree

Tony de Bree werkte 26 jaar in de financiële dienstverlening, waaronder in corporate venturing, e-commerce & Compliance. In 2001 begon hij naast zijn vaste baan bij ABN Amro online geld te verdienen vanuit huis met e-books & software. Vanaf 2011 is hij zelfstandig ondernemer met zijn virtuele eenmanszaak. Hij helpt executives, zzp'ers, startups, scale-ups en ondernemingsraden met on-demand oplossingen en on-demand digital products om succesvol online te starten, te groeien & te overleven met ICT.

You might like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is beveiligd !!