‘Groeien zonder te groeien’ begint waar ‘Duurzaam Kapitalisme’ eindigt

Groeien zonder te groeien Succesvol ondernemen in de betekeniseconomie begint waar Duurzaam Kapitalisme ophoudt door Tony de Bree

‘Groeien zonder te groeien’ begint waar ‘Duurzaam Kapitalisme’ eindigt.

heb het boek van Willem Schramade, ‘Duurzaam kapitalisme’ dat hij mij toestuurde gelezen. 

Een goed overzicht. 

Het is een goed overzicht van ontwikkelingen en modellen rond wat ik ‘corporate sustainable finance’ noem en wat er in de praktijk misgaat. Het meeste was mij wel bekend vanwege mijn eigen verleden in de wereldwijde bancaire en financiele sector en in traditioneel entrepreneurial finance inclusief de financiele crisis en de echte oorzaken daarvan. Dat neemt niet weg dat het op zich een goed en leesbaar overzicht is dat Willem geeft. 

‘Hoe we er gaan komen’ .

Het laatste hoofdstuk van het boek van Willem heet ‘Hoe we er gaan komen’. Met o.a. ‘Op weg naar een beter verhaal: loslaten en opbouwen’, ‘Vragen en actiepunten’ en ‘Nu aan de slag’. 

Willem geeft daarin aan, zoals de titel van het hoofdstuk al weergeeft, hoe we daar naar zijn mening zouden moeten komen. Daarbij speelt inderdaad een beter verhaal een belangrijke rol en ‘nu aan de slag’ in plaats van blijven praten en discussieren. Helemaal mee eens.  

Meer: Wat is de digitale economie?, Wat is de betekeniseconomie?,  Wat is sustainable finance?, Willem Schramade van ‘Duurzaam Kapitalisme’ over ‘Groeien zonder te groeien’ van Tony de Bree & Wat is minimalisme?

Conclusie: ‘Groeien zonder te groeien’ begint waar ‘Duurzaam kapitalisme’ eindigt.

Als je het goed bekijkt, zijn ‘Groeien zonder te groeien’ & ‘Duurzaam kapitalisme’ in principe complementair aan elkaar. ‘Groeien zonder te groeien’ geeft aan de hand van het hoofdstuk over minimalisme en een groot aantal concrete voorbeelden antwoord op de twee laatste vragen van Willem ‘Wat kunnen jouw gedrag en kapitaal bereiken?’ en ‘Hoe we er gaan komen?‘. 

Waar willen we eigenlijk komen? En wie is ‘we’ eigenlijk?

Waar Willem en ik in ook in onze boeken fundamenteel van mening en visie verschillen is waar ‘we’ zouden moeten komen. Wat is het einddoel?

En daar staan twee maatschappijvisies recht tegenover elkaar: die van ‘corporate sustainable development’ en ‘corporate sustainable finance’ tegenover visie-gedreven sustainable development, sustainable finance & sustainable banking, op weg naar een ander en meer rechtvaardig financieel-economisch model. 

Later. 
Tony

p.s.
Laten we contact maken op LinkedIn  en volg me op Instagram en op Twitter in het Nederlands: @Ikstartonline @2urigewerkdag@wordpresszzpers en @dagboekbankier.

About the Author: Tony de Bree

Tony de Bree werkte 26 jaar in de financiële dienstverlening, waaronder in corporate venturing, e-commerce & Compliance. In 2001 begon hij naast zijn vaste baan bij ABN Amro online geld te verdienen vanuit huis met e-books & software. Vanaf 2011 is hij zelfstandig ondernemer met zijn virtuele eenmanszaak. Hij helpt executives, zzp'ers, startups, scale-ups en ondernemingsraden met on-demand oplossingen en on-demand digital products om succesvol online te starten, te groeien & te overleven met ICT.

You might like

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen