IHC start een WHOA-procedure om te overleven

Ihc start een whoa procedure om te overleven door Tony de Bree

IHC start een WHOA-procedure om te overleven.

Het FD bericht (zie hier) dat IHC een WHOA-procedure is gestart om ‘tegenstribbelende banken tot een akkoord te dwingen’. Wat is een WHOA-procedure en welke rol speelt een haalbaar overlevingsplan daarin?

Wat is een WHOA-procedure?

WHOA staat voor Wet Homologatie Onderhands Akkoord. Als schuldeisers en schuldenaren er samen niet uitkomen, kan de rechtbank alsnog een akkoord goedkeuren (homologeren). Dit akkoord geldt dan automatisch voor alle betrokken schuldeisers en aandeelhouders. Ook voor schuldeisers die niet instemmen met het akkoord.

Voordat een rechtbank een akkoord oplegt, moet IHC aan een aantal voorwaarden voldoen waaronder:

– IHC kan de schulden niet meer betalen.

– IHC is in principe winstgevend.

– Het onderhands akkoord is gunstiger voor de schuldeisers dan faillissement van het bedrijf.

– Alle materiele en immateriele assets worden eerlijk over alle schuldeisers verdeeld.

– De arbeidsvoorwaarden van al het personeel blijven hetzelfde.

– Voldoende schuldeisers stemmen vóór het akkoord.

Meer: Wat is een overlevingsplan?, Wat zijn organisatiekosten? & OR Advies in crisistijd

En het belangrijkste: er moet IHC heeft een realistisch en haalbaar overlevingsplan. Een overlevingsplan waarmee de levensvatbaarheid en de continuiteit van IHC na de verkoop van dochter IQIP (‘het kroonjuweel’) aangetoond wordt. Uit het betrokken artikel in het FD blijkt dat een aantal banken tot de conclusie is gekomen dat dat laatste niet het geval is.

De rechtbank zal externe adviseurs om advies moeten vragen waarbij organisatieadvies belangrijker is dan financieel advies of financiele herstructurering. Waarom? Omdat er eerst snel een oorzakenanalyse moet worden gedaan naar de oorzaken van de financiele problemen bij IHC.

Bestuurders zijn vaak geneigd om te wijzen op externe factoren, maar vaak zijn mismanagement, te hoge overheadkosten en andere organisatiekosten, geen relevante producten en diensten meer leveren, de interne bedrijfscultuur en het niet snel genoeg je strategie aanpassen aan nieuwe omstandigheden in een crisis belangrijke interne factoren, dus onvoldoende crisis management.

Een niet onbelangrijk detail is dat de Overheid (de belastingbetaler), ook een van de schuldeisers is en Menno Snel (ex-staatsecretaris rond de toeslagenaffaire) commissaris bij IHC namens Economische Zaken is.

Maak nu een afspraak. 

Als je snel integraal organisatieadvies in crisistijd wilt hebben inclusief financieel over of en hoe jouw onderneming deze crisis kan overleven en of en hoe je snel een haalbaar overlevingsplan kunt maken, neem dan nu contact met me op door dit formulier in te vullen of door me een bericht te sturen op mijn LinkedIn-profiel.

p.s.

Laten we contact maken op LinkedIn, volg me op Instagram en op Twitter: @ikstartonline, @2urigewerkdag, @wordpresszzpers en @dagboekbankier.

About the Author: Tony de Bree

Tony de Bree werkte 26 jaar in de financiële dienstverlening bij ABN Amro .In 2001 begon hij naast zijn vaste baan online geld te verdienen vanuit huis met korte e-books. In 2011 ruilde hij de corporate wereld in om zzp'er te worden met zijn virtuele eenmanszaak. Hij helpt corporates, startups, scale-ups , ondernemingsraden en de overheid met on-demand consulting, training, coaching en digitale producten om succesvol AI te kunnen inzetten.

You might like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is beveiligd !!