Wat is de ‘Groeien moet’ industrie?

Wat is de groeien moet industrie door Tony de Bree

Wat is de ‘Groeien-moet’ industrie?

Morgen,

Een van de dingen waar ik me sinds 2001 toen ik met mijn online plan-b met mijn virtuele eenmanszaak begon online geld te verdienen en helemaal sinds het begin van de Coronacrisis enorm over verbaas is waarom bepaalde mythes en frames zo halstarrig zijn en dat geldt zeker voor de mythe van Groeien moet. Vaak in combinatie met ‘Schulden maken moet’ en ‘Extern financieren moet’.  Allemaal framing om commerciele redenen. 

Het antwoord is al heel lang duidelijk: het is een enorme industrie, of eigenlijk een aantal sectoren, waar veel geld in omgaat. 

De vraag is wat de oude normaal ‘Groeien moet’ industrie is. Hier is mijn definitie uit Groeien zonder te groeien:

De ‘Groeien moet’ industrie bestaat uit personen en (grote) bedrijven die op verschillende manieren veel geld verdienen aan het in stand houden van het dogma van het oude economische model van persoonlijk en zakelijk ‘groeien moet’ en ‘schulden maken moet’ als ‘enige economische model’ .

Mijn oude senior manager bij ABN Amro Corporate IT Strategy zou zoals te lezen is in Dagboek van een bankier zeggen: ‘Ze hangen allemaal aan de tiet’. Grof uitgedrukt, maar goed beschouwd is het wel zo, toch?

Het ‘groeien moet’ economisch model is de basis van ons huidige financieel-economische systeem dat nu aan het vastlopen is. En in die ‘groeien moet’ economie hebben veel Bokito managers het nog steeds voor het zeggen. 

Een ander financieel-economisch systeem.

De praktijk laat zien dat er al lang een alternatief is, dat je namelijk prima kunt ‘Groeien zonder te groeien’ door bv met  je eigen virtuele eenmanszaak een online bedrijf te starten met digitale producten en/of digitale diensten of als startup of scale-up wenbaar te zijn en te blijven met je eigen vorm een virtuele organisatie.

We noemen dat Groeien zonder te groeien met behulp van ICT of ‘online groeien en schalen’ door klein te blijven.

Nog een prettige dag,
Tony de Bree

p.s.
Laten we contact maken op LinkedIn  en volg me op Instagram en op Twitter in het Nederlands: @2urigewerkdag@wordpresszzpers en @dagboekbankier.

 

About the Author: Tony de Bree

Tony de Bree werkte 26 jaar in de financiële dienstverlening, waaronder in corporate venturing, e-commerce & Compliance. In 2001 begon hij naast zijn vaste baan als hybride ondernemer online geld te verdienen vanuit huis als zijn online plan-b. Vanaf 2011 is hij zelfstandig ondernemer met zijn virtuele eenmanszaak. Vanaf het begin van de coronacrisis helpt hij executives, startups, scaleups en ondernemingsraden met digitale producten en online diensten om te overleven, studenten om succesvol online te starten en mensen die hun baan verliezen succesvol ondernemer te worden.

You might like

2 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen

NU KUN JE ME GEMAKKELIJK BEREIKEN ...

Hé, het is Tony hier. Wil je mij bereiken en vragen stellen? Gebruik de volgende sociale links en e-mailadres:

Social Media

Neem contact op