Wat is een startup bedrijfsecosteem?

Wat is een startup bedrijfsecosysteem door Tony de Bree

Wat is een startup bedrijfsecosysteem? 

Het Startup Model Canvas© kent dus 13 verschillende bouwstenen om je startup ‘lean & mean’ te organiseren en als je dat wilt, integraal te reorganiseren, verdeeld in 4 blokken. Blok vier is je unieke ‘startup bedrijfsecoysteem’. 

Wat is een startup bedrijfsecosysteem?

Begin jaren negentig ontwikkelde James F. Moore het strategische planningsconcept van een bedrijfsecosysteem, dat nu algemeen wordt toegepast in de hightechgemeenschap. De basisdefinitie komt uit het boek van Moore, The Death of Competition: Leadership and Strategy in the Age of Business Ecosystems. Een startup bedrijfsecosysteem is dus een bedrijfsecosysteem van een startup.

Lees ook: ‘De toekomst van managen, organiseren en samenwerken‘,  ‘Wat is het ‘Startup Model Canvas©’?’Wat zijn organisatiekosten? ‘Wat is een virtuele organisatie?’, ‘Wat is een ‘pitch video’?’  & ‘Wat is ‘A La Carte’ leren?’

Uitgangspunt van het boek van Moore is dat bedrijven en dus ook startups, niet meer direct met elkaar concurreren maar dat bedrijven concurreren met hun eigen unieke bedrijfsecosysteem. In dit geval dus je eigen unieke bedrjfsecosysteem waarmee je samen het verschil maakt voor jouw klanten en prospects.

Maak nu een afspraak.

Meer weten over hoe wat jij als oprichter van een startup of als startup consultant, startup trainer of startup business coach klanten kunt helpen met het Startup Model Canvas© hun startup optimaal te organiseren inclusief hun eigen unieke bedrijfsecosysteem? Maak dan nu een afspraak met me via dit formulier.

Mvg
Tony de Bree

p.s.
Laten we contact maken op LinkedIn  en volg me op Instagram en op Twitter in het Nederlands: @2urigewerkdag@wordpresszzpers en @dagboekbankier.

About the Author: Tony de Bree

Tony de Bree werkte 26 jaar in de financiële dienstverlening, waaronder in corporate venturing, e-commerce & Compliance. In 2001 begon hij naast zijn vaste baan bij ABN Amro online geld te verdienen vanuit huis met e-books & software. Vanaf 2011 is hij zelfstandig ondernemer met zijn virtuele eenmanszaak. Hij helpt executives, zzp'ers, startups, scale-ups en ondernemingsraden met on-demand oplossingen en on-demand digital products om succesvol online te starten, te groeien & te overleven met ICT.

You might like

2 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis Advies