Wat zijn zombie startups?

Wat zijn zombie startups door Tony de Bree

Wat zijn zombie startups?

Voor de corona-pandemie waren er in Nederland al veel financieel-economisch gesproken ‘zombie startups’, maar sinds het begin van de coronacrisis en gedeeltelijk ten gevolge van de Steunpakketten, is het aantal zombie-startups alleen nog maar toegenomen. 

Wat zijn ‘zombie startups’?

‘Zombie-startups zijn startups die gebaseerd zijn op ‘briljante ideeën’ en op ‘passie’ en die zwaar gesubsidieerd zijn door de overheid en door banken. Startups die zonder subsidies en steun als Corona-steun nooit van de grond zouden zijn gekomen. Op het moment dat er een crisis ontstaat, stort de boel in vanwege vaak acute cash-flow problemen. 

Lees ook: ‘Wat is de social distancing economie’?’, Wat is het Startup Model Canvas©?’‘Wat is ‘startup change management?’, Wat zijn zombie-banen?’, Wat zijn ‘zombie-opleidingen?’ & ‘Wat is ‘relevant leven lang leren’?’

Voor de crisis konden veel startups ‘gaan vliegen’ en blijven groeien door goedkope bedrijfsleningen met lage rentes, door innovatiesubsidies van de Overheid en door ‘spray-and-pray’ investeringen van corporate venture afdelingen en van particuliere investeerders. 

Door de Corona-crisis is een groot aantal startups in grote financiele problemen geraakt waaronder een aantal van mijn huidige high-tech en impact startup en scale-up klanten die me in paniek opbellen. Waarom? Omdat:

  • Banken leningen intrekken. 
  • Innovatiesubsidies opdrogen. 
  • Corporate en/of private investeerders de stekker er uit draaien. 

De belangrijkste problemen zijn ‘vraaguitval’ en daarnaast grote problemen met hun ‘bottom line’. De vraag is ‘wat nu?’. Als je dat wilt weten, lees dan de berichten, tips & tricks van Bedrijfsfinanciering voor startups’, schaf onmiddellijkOverlevingsstrategie voor startupsaan of neem onmiddellijk contact met me op. 

Mvg
Tony

P.s. Laten we contact maken op LinkedIn  en volg me op Instagram en op Twitter in het Nederlands: @ikstartonline @2urigewerkdag@wordpresszzpers en @dagboekbankier.

 

About the Author: Tony de Bree

Tony de Bree werkte 26 jaar in de financiële dienstverlening bij ABN Amro .In 2001 begon hij naast zijn vaste baan online geld te verdienen vanuit huis met korte e-books. In 2011 ruilde hij de corporate wereld in om zzp'er te worden met zijn virtuele eenmanszaak. Hij helpt corporates, startups, scale-ups , ondernemingsraden en de overheid met on-demand consulting, training, coaching en digitale producten om succesvol AI te kunnen inzetten.

You might like

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is beveiligd !!