Digital right skilling voor corporates versus digital right skilling voor startups

Digital Literacy - Welke digitale vaardigheden moet JIJ leren - v2 - door Tony de Bree

Digital right skilling voor corporates versus digital right skilling voor startups.

Online wordt er veel gesproken over digital upskilling alsof iedereen in iedere situatie dezelfde digital skills en digital knowledge nodig zou hebben in de nieuwe normaal economie. Namelijk corporate digital skills. Dat is niet het geval.

Welke nieuwe digital skills JIJ als oprichter van een startup moet leren in 2022 hangt af van

1) waar je nu werkt en in welke rol en

2) of je daar in de toekomst wil/moet blijven werken.

Waarom? Afhankelijk van waar je wilt werken of wat je wilt of moet doen om de Covid-19-pandemie te overleven, heb je andere digital skills nodig. En moet je dus ook snel hele andere digitale skills leren en op een andere manier. Hoe ik dat weet? Nou dat zit zo.

Digital right skilling voor corporates versus digital right skilling voor startups.

Op een aantal momenten de afgelopen 20 jaar, ontdekte ik dat mijn corporate digital skills en digital knowledge inclusief van software en tools niet relevant waren als ik succesvol online geld wilde verdienen met mijn virtuele eenmanszaak:

  • Toen ik in 2001 vanuit huis online geld ging verdienen met eBooks en software als side-hustles.
  • Na 2011, toen ik ABN Amro verliet en zelfstandig hybride en online ondernemer werd.
  • Toen ik begon met het helpen van zzp’ers, startups, scaleups en andere MKB-bedrijven.
  • Na het begin van de pandemie in Nederland in maart 2020 en ik snel mijn leven moest omgooien, persoonlijk en zakelijk.

Lees ook: Wat is de digitale economie’?Wat is de on-demand economie?‘De toekomst van managen, organiseren en samenwerken’Wat is relevant ‘leven lang leren’’?’Wat is a la carte leren?

Eén ding is heel duidelijk: digital skills voor corporates (net als veel andere corporate vaardigheden trouwens) zoals ik die heb geleerd in al mijn dure corporate IT-cursussen en ICT-diploma’s zijn niet of nauwelijks relevant voor oprichters van startups in de online gig economy. En dat geldt dus ook voor corporate digital right skilling, opleidingen en trainingen. Dat zijn zombie-opleidingen voor oprichters van startups.

Wat wel? 

Ik leerde en leer nog steeds ‘on-demand’ relevante nieuwe digitale vaardigheden, inclusief over WordPress, php, cybersecurity voor zelfstandige entrepreneurs enz. Met nadruk op ‘right-skilling’ inclusief ‘digital right-skilling’. Elke dag weer. Super.

Zo heb ik vanmorgen om 6.00 uur  ‘just-in-time’ on-demand geleerd over hoe ik mijn WordPress-sites beter kan beveiligen tegen cyberaanvallen…..in mijn eentje, met tutorials en online video cursussen. En ik heb zo dus veel kostbare tijd, geld en energie bespaart.

Nieuw in 2022: Gratis werkadvies op basis van je LinkedIn profiel  en/of gratis leeradvies op basis van je LinkedIn profiel.

Neem vandaag nog contact met mij op voor jouw persoonlijke on-demand digital skills leerplan voor zzp’ers.

Wil je dat ik je help met eerlijk persoonlijk werkadvies en persoonlijk leeradvies om je eigen digital skill leerplan voor online ondernemers te definiëren en snel da persoonlijke on-demand leerprogramma te starten, neem dan hier contact met me op via e-mail en/of stuur een pm op LinkedIn en neem daar contact met me op. Skype is ook prima: tony.de.bree.

Tony de Bree

About the Author: Tony de Bree

Tony de Bree werkte 26 jaar in de financiële dienstverlening, waaronder in corporate venturing, e-commerce & Compliance. In 2001 begon hij naast zijn vaste baan bij ABN Amro online geld te verdienen vanuit huis met e-books & software. Vanaf 2011 is hij zelfstandig ondernemer met zijn virtuele eenmanszaak. Hij helpt executives, zzp'ers, startups, scale-ups en ondernemingsraden met on-demand oplossingen en on-demand digital products om succesvol online te starten, te groeien & te overleven met ICT.

You might like

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is beveiligd !!