E-learning in het onderwijs is meer dan online frontaal lesgeven & online video’s

E-learning in het onderwijs is meer dan online frontaal lesgeven en online video door Tony de Bree

E-learning in het onderwijs is meer dan online frontaal lesgeven & online video’s.

e-learning is hot tijdens de Coronacrisis in onderwijsland in Nederland en op zich terecht. Maar in de praktijk lijkt ‘e-learning in het onderwijs’ vooral te betekenen: ‘ik doe online wat ik offline ook al deed’. En in de praktijk is dat vaak frontaal lesgeven.

Dan zie je ook bij dure e-learning opleidingen dat het vooral over online video tutorials gaat (vaak ‘pratende hoofden’) en over frontaal groepsgewijs afstandsonderwijs met met Teams of Zoom.  En dat uur, na uur, na uur. Geen wonder dat leerlingen en studenten stapelgek worden en hun bed niet meer uitkomen. Wat kun je daar aan doen?

Online leren of afstandsleren kun je met veel verschillende leervormen afhankelijk van de leerdoelen die je wilt bereiken op maat ‘blended’ invullen. Waar online klassikaal onderwijs, online video tutorials op YouTube en online masterclasses dus slechts voorbeelden van werkvormen zijn. Niet meer en niet minder.

Meer: Wat is de digitale economie?’‘Wat is de social-distancing economie?’, ‘Wat is afstandsleren?’, ‘Wat is e-elearning nu echt?’,  ‘De Corona-crisis biedt het hoger onderwijs juist enorme kansen’  en Wat is a la carte leren?’

Hoe ik dat weet? Omdat ik het ontwerpen, produceren en uitrollen van blended learning vanaf 1983 t/m 1993 op mainframes en PC’s van top-onderwijskundigen in COO (Computer Ondersteund Opleiden) heb geleerd en vervolgens heb kunnen toepassen als programma manager Computer Based Tarining (CBT) bij de Amro Bank bij het o.a. als projectleider op grote schaal individueel om- en bijscholen met e-learning ‘on demand’, on-demand leren, met verschillende interactievormen van bankmedewerkers in het gebruik van ICT (klik hier). En als Head of Educational Technology aan het begin van de jaren’90 t/m 1993 bij ABN Amro.

Daarna heb ik met die kennis en ervaring sinds 2001 online als mijn cariereplan-b naast mijn vaste baan bij ABN Amro geld verdiend en als zelfstandig ondernemer na 2011 gebruikt als basis voor een aantal inkomstenstromen waaronder het ontwerpen en produceren van verschillende vormen van ‘e-learning in het onderwijs’ voor ondernemers vanuit de leerling/student gezien.

Het goede nieuws is namelijk dat de ontwerpprincipes waaronder die van de cognitieve psycholoog Robert Gagne, nog steeds van toepassing zijn. Alleen is de technologie beter en goedkoper. Dus het is allemaal veel gemakkelijker dan vroeger als je het over de technologie hebt. Aleen het het ontwerpen van goede leerprogramma’s met de juiste werkvormen en de juiste interactievormen vanuit de lerende gezien is nog steeds voor veel mensen de grote bottleneck.

Meer weten over hoe jij e-learning in onderwijs, blended learning en on-demand leren kunt toepassen?

Als ik je kan helpen met je ‘e-elearning in het onderwijs’ als je je b.v. wilt om- of bijscholen als docent als onderdeel van je omscholing in crisistijd of als je als starter of als zelfstandig ondernemer verschillende vormen van e-learning, online cursussen & blended learning als extra inkomstenstroom wilt aanboren in je online business en je online verdienmodel, aarzel dan niet om me te bellen via Skype op tony.de.bree of wa via 06-34387806.

Vriendelijke groeten,
Tony de Bree

p.s.
Je kunt me hier ook volgen op LinkedIn of op Instagram.

About the Author: Tony de Bree

Tony de Bree werkte 26 jaar in de financiële dienstverlening, waaronder in corporate venturing, e-commerce & Compliance. In 2001 begon hij naast zijn vaste baan bij ABN Amro online geld te verdienen vanuit huis met e-books & software. Vanaf 2011 is hij zelfstandig ondernemer met zijn virtuele eenmanszaak. Hij helpt executives, zzp'ers, startups, scale-ups en ondernemingsraden met on-demand oplossingen en on-demand digital products om succesvol online te starten, te groeien & te overleven met ICT.

You might like

error: Content is protected !!