Wat zijn substituten?

Wat zijn substituten door Tony de Bree

Wat zijn substituten

Sinds het begin van de explosie van het Internet en nog meer sinds het begin van de Corona-pandemie, spelen substituten een belangrijke rol in de economie en wel met name in de digitale economie en de social-distancing economie

Wat zijn substituten in de economie?

goederen en diensten zijn substituten van elkaar wanneer ze eenzelfde soort behoefte kunnen bevredigen (boter en margarine). Een kenmerk van substituten is dat de vraag naar het ene goed of van de ene dienst stijgt als het andere goed of de andere dienst duurder wordt of (tijdelijk) niet beschikbaar is.

Lees ook:  Wat is de on-demand economie?, ‘Wat is een substituutgoed?’, ‘Wat is een substituut dienst?’, ‘Wat zijn digitale producten?, ‘Wat zijn digitale diensten?’  &  ‘ Online starten? Luister eerst naar dit luisterboek’ 

Voorbeelden van substituten zijn: 

  • Smartphones in plaats van spiegelreflexcamera’s (zie boven dit blog).
  • Thuiswerken vs op kantoor werken. 
  • Thuisleren in plaats van op school leren.
  • Ebooks in plaats van fysieke boeken. 
  • Luisterboeken in plaats van fysieke boeken.
  • Thuis eten laten bezorgen in plaats van in een restaurant eten. 
  • Video conferencing in plaats van zakenreizen. 
  • Blended learning in plaats van dure meerdaagse trainingen in luxe hotels. 
  •  On-demand-leren in plaats van traditioneel frontaal groepsgewijs onderwijs. 

En zo kun je nog wel even doorgaan. Sommige van die digitale trends rond substituten zijn waarschijnlijk tijdelijk, maar andere digital trends zullen in de een of andere vorm definitief zijn of je zult blijven hybride vormen blijven zien. Met alle gevolgen van dien voor de betrokken corporates, startups, scale-ups en MKB-bedrijven in bepaalde sectoren. 

Meer weten over on-demand ondernemen met substituten in 2022?

Wil je meer weten over hoe jij als startende ondernemer in deeltijd of full time of als actieve zelfstandige ondernemer kunt overleven en geld kunnen verdienen en geld kunt besparen in 2022 met substituten met je virtuele eenmanszaak in de online kluseconomie, email dan via dit formulier uw mobiele nummer en de link naar uw linkedin-profiel. Dan maken we direct een afspraak voor een online intakegesprek.

Vriendelijke groeten,
Tony de Bree

p.s.
Laten we contact maken op LinkedIn  en volg me op Instagram en op Twitter in het Nederlands: @ikstartonline @2urigewerkdag@wordpresszzpers en @dagboekbankier.

About the Author: Tony de Bree

Tony de Bree werkte 26 jaar in de financiële dienstverlening, waaronder in corporate venturing, e-commerce & Compliance. In 2001 begon hij naast zijn vaste baan bij ABN Amro online geld te verdienen vanuit huis met e-books & software. Vanaf 2011 is hij zelfstandig ondernemer met zijn virtuele eenmanszaak. Hij helpt executives, zzp'ers, startups, scale-ups en ondernemingsraden met on-demand oplossingen en on-demand digital products om succesvol online te starten, te groeien & te overleven met ICT.

You might like

21 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is beveiligd !!