Wat is Bokito management?
Goedemorgen,
ondanks alle hype over ‘dienend leiderschap’ is de meest dominante managementschapstijl en leiderschapsstijl in grote organisaties en de traditionele politiek nog steeds ‘bokito-management’ door voornamelijk grijzende mannen van boven de 40.
‘Bokito management is het hanteren van een zeer agressieve vorm van de autocratische leiderschapstijl om een organisatie te managen door vooral mannen van boven de 40’.
Meer: ‘Het wereldbeeld van een Bokito-manager’, ‘Hoe herken je een Bokito in je organisatie?’, ‘Wat zijn organisatiekosten?’ & ‘Groeien zonder te groeien nu ook als luisterboek beschikbaar’
De binnen deze vaak grote en logge traditionele organisaties gehanteerde managementstijl is die van voornamelijk mannelijke Bokito’s. Ik heb de term ‘Bokito-management’ geintroduceerd in ‘Groeien zonder te groeien. Succesvol ondernemen in de betekeniseconomie’. De gehanteerde managementstijl en oude-normaal leiderschapstijl is een agressieve vorm van de autocratische leiderschapstijl.
Meer blogs lezen over De Bokito manager, bokito-management, verandermanagement, crisis management en Bokito gedrag voorzien van voorbeelden grote bureaucratische organisaties, in de regering, in de 2e kamer en op t.v., op de radio en op sociale media door o.a. de ‘Haagse journalisten’, bookmark dan deze berichten.
Later.
Tony de Bree
P.s. Laten we contact maken op LinkedIn en volg me op Instagram en op Twitter in het Nederlands: @2urigewerkdag, @wordpresszzpers en @dagboekbankier.
43 Comments